Изненадваща оставка на британския министър на финансите

Британският министър на финансите Саджид Джавид изненадващо подаде оставка в деня, в който премиерът Борис Джонсън започна промени в кабинета си.

Джавид е отказал да приеме искането на Джонсън да уволни екипа си от съветници и да го замени с удобни на Даунинг стрийт хора.

Шокиращата оставка измести на заден план вече оповестените от премиера 8 уволнения на членове на кабинета в бурния ден в британския политически живот.

Очакванията бяха за няколко „скучни“ уволнения и назначения, а това, което се случва е едно от най-драматичните размествания в британски кабинет в цялата история.

Сценарият предвиждаше Саджид Джавид, заедно с външния министър Доминик Рааб и вътрешния министър Прити Пател, да останат начело на трите ключови министерства, но министърът на финансите днес отказа да приеме условията на премиера и се оттегли.

Източник близък до Джавид разпространи казаното от него, че никой самоуважаващ се финансов министър не би приел условията на премиера. Освен това се смята, че толкова неочаквана оставка на министър на финансите не е имало от времето на Маргарет Тачър, когато през 1989 година Найджъл Лоусън напуска кабинета – между другото пак по повод на спор около съветници.

Мястото на Джавид ще бъде заето от главния секретар на министерството Риши Сунак, който е доверен човек на Борис Джонсън и особено се прочу с изявите си по време на предсрочните общи избори.

Шеметна кариера за него, като се има предвид, че е заемал само второстепенни заместник-министерски постове. А след четири седмици би трябвало да представи бюджета на торите в парламента.

Журналист от вестник „Сън“ каза, че лондонското сити не обича да губи министри на финансите и това изнервя всички. Политически коментатор от вестник „Таймс“ пък заяви, че всичко случващо се ясно показва, че Борис Джонсън иска да остане на власт не само през този мандат, но за цяло десетилетие и затова се опитва да си изгради вярно обкръжение.  По-рано премиерът уволни няколко министри и заместник-министри, а правният съветник на правителството Джефри Кокс доброволно се оттегли.

Сред уволнените са три жени: министърът на бизнеса Андреа Ледсъм, министърът на околната среда Тереза Вилиърс и отговарящата за жилищното настаняване Естър Маквей. Още едно доказателство, че няма гаранция за никой, защото бяха хора, подкрепяли Джонсън в неговия път към властта.

За голяма изненада се смята уволнението на министъра за Северна Ирландия Джулиън Смит, който на практика възобнови процеса на подялба на властта в провинцията само след няколко месеца на поста, нещо което преди това не успяха да сторят двама други министри за три години.

Мястото на Андреа Ледсъм като министър на бизнеса ще заеме Алок Шарма. Ан-Мари Тварелиян бе назначена за министър на международното развитие.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини