Язовир Дяково постави рекорд. 90% от водата му е източвана незаконно

Язовир "Студена" се оказа блед пример за източване, след като се разбра, че 90% от водите на яз. "Дяково" край Дупница са били източвани незаконно. Вместо 90 литра в секунда до водоема отивали скромните 15 литра заради отклонение от главен тръбопровод. За този факт обаче се разбирало само при сухо време.

"При високи води това няма как да се случи", каза управителят на "Напоителни системи", клон Струма-Места Марио МиховА. Представители на басейновата дирекция в Благоевград, екоминистерството и "Напоителни системи" дадоха обща пресконференция в с. Яхиново, за да обявят, че незаконните отклонения са запушени.

"Над 90% от водата сега влиза в язовира, което е в резултат на предприетите мерки. Хората трябва да са спокойни, че вода в язовир "Дяково" за питейно-битови нужди има за години напред", изчисли Михов. 

Нещата обаче не свършват дотук. Нерегламентирано вода се ползвала от два ВЕЦ-а. Проверките са установили, че на 3 декември 2019 г. дружеството "Аква Пауър Груп" е ползвало водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ "Дяково", въпреки ограничението да не работи в енергиен режим. За това ще бъде глобено. За ползване на водни обеми от фирма "Делектра", през януари 2020 г., чрез ВЕЦ "Мало село" също ще бъде съставен акт.

"За всички нарушения, които сме установили и можем да докажем виновно поведение за ползвателите, ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение. Надяваме се, че след обхващането на цялата вода от предстоящото снеготопене, ще подсигурим питейно-битовите нужди на хората за години напред", заяви шефът на басейновата дирекция Радослав Георгиев.

Коментари в сайта

Последни новини