Екоминистърът: Връщаме в Италия 54 контейнера с боклук. Преглед на печата

24 часа

Фамилията Чапкънови - много талант и един обир

Фамилията Чапкънови е една от най-споменаваните в медиите през последните дни. Ироничното е, че причина не е талантът на скулптора Георги Чапкънов, а най-малкият му син Константин, който вместо да продължи семейния занаят, както правеше от години, обра банка. Отмъкна 11 хил. лв., но така и не се възползва от тях. Очевидно е, че няма богат престъпен опит, защото бързо бе заловен заради елементарните грешки, които допусна. Ограбва банката с чорап на главата, който не само прозира, но и се скъсва, разкривайки лицето му.

Защо? Това е въпросът, който задават хората в интернет. Според най-популярната версия Константин се нуждаел от пари, за да погаси заеми. Тя се потвърждава от думи на проф. Чапкънов. В ефира на Би Ти Ви през 2018 г. той казва: "Коста и снаха ми са перфектни скулптори, но за съжаление, няма работа и общо взето поминуват покрай мен".

Труд

Екоминистърът: Връщаме в Италия 54 контейнера с боклук

Започва товаренето на 54 контейнера с боклук, който ще бъдат върнати в Италия. "Това е втора партида от 54 контейнера, корабът чака на рейд, тази вечер влиза в пристанището и започва да се товари", съобщи във Варна екоминистърът Емил Димитров.

Той уточни, че са изпратени съответните документи и нотифкации и на практика контейнерите се връщат в страната, която ги е изпратила.

Предстои да бъдат реекспортирани и останалите 20 контейнера, за които има искане за връщането им в Италия. Министърът каза, че контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат.

Монитор

Двама работници загинаха на строеж на АМ "Хемус"

Двама работници са загинали при трудова злополука на новостроящ се участък от автомагистрала "Хемус" край търговищкото село Буховци. Инцидентът е станал около 10.30 ч., няма други пострадали. Работата на обекта за днес е преустановена, съобщи на брифинг окръжният прокурор Диляна Стоянова.

На строежа край с. Буховци се е срутила част от виадукт - бетонна колона с височина около 15 метра, от която са паднали двамата работници.

Сега

Екоминистърът: Таксата за ски зоната в Банско трябва да се преизчисли

Концесионната такса на ски зоната в Банско трябва да се преизчисли, а договорът за концесията трябва да се приведе в съотвествие или да се прекрати. Това обяви пред бТВ министърът на околната среда Емил Димитров.

"Концесията, във вида, в който е определена, трябва да се приведе в граници. Проблемът е, че има техническа грешка - описани са границите, но квадратурата, която е там, е различна от тази, като го заснемеш точно. Сега трябва да намерим коя е най-вярната част. По контур излиза повече, отколкото е описано в договора", разясни Димитров. "Аз съм абсолютно категорично "за" това, което е дадено по концесионния договор, по площ да бъде то - никакви разширения и увеличения", заяви той.

Предшественикът му на поста Нено Димов е в ареста, като специализираната прокуратура го обвини в умишлена безстопанственост не само заради водната криза в Перник, но и заради действия, свързани с концесията на ски зоната в Банско.

Капитал дейли

Българският автопазар: Расте, но и старее

Колите са любима тема за разговор на маса и може би затова погледът към автопарка в България често е като наполовина пълна или пък празна чаша. Песимистите казват, че заради неплатежоспособното население пазарът се влошава и старите коли на него винаги ще цапат, докато оптимистите сочат увеличаващите се макар и бавно по-нови коли и очакванията за затягащи екоизисквания и регулации, които след време ще ограничат най-големите замърсители по пътищата.

Първата група (обяснимо) е по-многобройна и гласовита, а данните на КАТ за миналата година показват, че вероятно е и по-права. Общият брой на всички превозни средства по българските пътища (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) расте, подхранван основно от увеличението при най-старите возила - тези над 20 години. И за разлика от повечето държави в Западна Европа дизелът при употребяваните коли расте. В същото време растат и продажбите на нови и сравнително нови употребявани автомобили, но с малко.

Дума

Ревизоро се захваща с концесията на "Юлен"

Екоминистърът Емил Димитров подхвана една от фирмите, които бяха откровено покровителствени от предшественика му Нено Димов. Ревизоро обяви, че ще прави проверка на концесията на ски-зоната в "Банско", която се държи от фирма "Юлен". Припомняме, че след ареста на Нено Димов бе съобщено, че освен материали, свързани с водната криза в Перник, разследващите са иззели и документи около концесията на "Юлен". Димов бе застъпник за ски зоната и въпреки протестите на екозащитници и сигналите, че "Юлен" ползват територии извън концесионния договор, до санкции не се стигна.

Сега Емил Димитров обещава да има нови проверки, договорът да бъде "приведен в съответствие" или да бъде прекратен.

Стандарт

Синът на Чапата задигнал маркирани пари

Най-малкият син на скулптора Георги Чапкънов-Чапа -Константин, който преди няколко дни беше задържан за обира на банковия клон на бул. "Цар Борис III" в столицата, е завел полицаите до контейнера, в който е изхвърлил пистолета играчка, с който извърши престъплението.

Това стана ясно в съдебната зала на Софийския районен съд, малко преди съдиите да решат да го оставят в ареста.

В същия контейнер полицаите намерили и чорапа, който сложил на главата си. Той обаче не му помогнал, тъй като по време на обира се скъсал, а и без това бил прозрачен. Така камерите заснели част от лицето му, а след това бил разпознат и от служителки в банката.

Земя

"Системата ни убива" отново на протест

Майките на деца с увреждания от движението "Системата ни убива" поискаха оставката на министър Деница Сачева. Това каза по време на брифинг в Народното събрание Вера Иванова от "Системата ни убива", предаде репортер на агенция "Фокус". Според нея в момента срещу живота на децата и на майките на деца с увреждания министър Деница Сачева води пропаганда и злепоставя постигнатото по най-справедливия, най-тежко отвоювания закон. Нели Димитрова от "Системата ни убива" обясни, че се организира и национален протест, който е насрочен за месец март. Майките се срещнаха с парламентарните партии, а лидерката на БСП Корнелия Нинова подкрепи техния протест и заяви, че левицата е за запазване на Закона за личната помощ, а социалната политика е в пълен хаос, а дейностите не са осигурени финансово. В отговор на майките министър Сачева заяви, че законът няма да се ревизира.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини