Състоянието на украинеца в Стара Загора със съмнения за коронавирус е много добро

Много добро е състоянието на украинския гражданин, който се изследва за коронавирус в Стара Загора, съобщи тази сутрин дежурният лекар в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" д-р Галина Йосифова пред БTA.

40-годишният мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести. Той бе приет вчера след еднократно повишаване на температурата.

Той е с постоянно жителство в Стара Загора, където живее сам. През последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари. Потърсил консултация с български медици още при кацането си на 4 февруари от Китай на летище София, съобщи д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Днес се очакват резултатите от изследванията за коронавирус от Националната референтна лаборатория, които са направени вчера.

От началото на епидемиологичната обстановка, свързана с новия коронавирус, у нас са тествани 20 пациенти със съмнения за заболяването, каза по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Във връзка със случая с украинския гражданин проф. Кантарджиев допълни, че той ще бъде изследван за наличието и на други респираторни заболявания.

За перфектната диагностика е необходимо пробите да се съхраняват при ниски температури и да бъдат изпращани своевременно в Националната референтна лаборатория. Маските са добра защита срещу коронавируса, но е важно хубаво да прилепват по лицето, препоръча проф. Кантарджиев.

Междувременно около 40 граждани на САЩ на борда на поставения под карантина в Япония круизен кораб "Диамантената принцеса" са дали положителни проби за коронавирус, предаде ДПА. Те няма да бъдат евакуирани, а ще бъдат лекувани в болници в Япония, каза в интервю за телевизия Си Би Ес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Останалите американци ще бъдат върнати у дома. САЩ изпратиха два самолета, с които са приберат около 400-те си граждани на борда на лайнера. Те вече напуснаха Япония.

"Диамантената принцеса" бе поставен под карантина на 3 февруари с около 3700 души на борда.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини