"И да търсим съюз със Северна Корея". Проф. Огнян Герджиков за последните законодателни инициативи

Харесвам активността на главния прокурор. Той е много амбициран да се усети борбата с престъпността и аз вярвам, че ще успее.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият служебен премиер и бивш председател на Народото събрание проф. Огнян Герджиков.

Той уточни, че има резерви към огласяването от страна на главния прокурор на СРС с участието на президента Румен Радев. Този ход не беше премерен, не беше добър. Не е премерено да тръгне по този начин срещу президента, има си друг ред. Това не е добре за нашата държавност, заяви проф. Герджиков.

По повод случая със съдия Андон Миталов, обвинен от САЩ в тежка корупция, бившият служебен премиер каза: "Смятам, че у нас се води битка с корупцията. Може би не искаме да виждаме нещата и отвън се виждат по-добре. Не мога да знам обаче какво е направил обвиненият съдия. Може и да е така, може и да не е така. Не мога да кажа, че съдебната ни система е силно компрометирана, в нея има много честни хора. Не трябва заради "черни овце" да смятаме, че всичко е потънало в корупция и непрофесионализъм".

Един от проблемите в България е в непрекъсната промяна на законите. Ние законодателстваме аматьорски. А едно от достойнствата на законодателството е неговата стабилност, подчерта преф. Огнян Герджиков, коментирайки последните теми в държавата, свързани с много спорни законодателни инициативи.

„Ние нямаме стабилно законодателство. Това е страшна язва, която, зa съжаление, не се разбира от тези, от които зависи“, каза той.

Според Герджиков всеки с право да внася закони си прави каквото иска и когато получи политическа подкрепа, внася законопроекти, които са с изключително ниско качество.

„На който му дойде нещо наум, прави промяната, тя минава през Народното събрание, след два месеца – промяна на промяната, след още три месеца - нова промяна. Това е катастрофа за бизнеса, за инвеститорите, за усещането за стабилност в една правова държава. Това е голям проблем за България. Непрекъснато се правят необосновани промени. Работи се на принципа „проба-грешка“, каза професорът.

Според него отнемането на лиценза на частните лотарии си е вид национализация и то противоречи на Конституцията на България. „Изненадан съм, че правото е на последно място в процеса на законодателство по тази тема. Национализацията е нарушение на Конституцията. В чл. 18, ал. 4 е казано в кои области има държавен монопол – атомната енергетика, жп транспорта, производството на оръжие, боеприпаси и т.н. Частен бизнес, който не е изрично упоменат там и в един момент бъде одържавен, ни връща към национализацията от декември 1947 г.“, каза Герджиков.

По повод предложението да се правят законодателни промени, които да позволят разследване на приватизационни сделки с изтекла давност, както и да се премахне давността на тези сделки. Герджиков определи като приравняване на България със Северна Корея.

„Ако искаме да приемем закон, който да действа със задна дата и да се търси отговорност за приватизацията или да се премахва давността,  може да се случи, но трябва да заличим от Конституцията чл. 4, ал. 1, където пише, че България е правова държава. След това можем да го приемем този закон за приватизацията и да търсим съюз със Северна Корея. Ще си отиваме“, каза Герджиков.

Според него не може с обратна сила да падне давността. „Това е грубо противоречие на основни принципи в правото. На никого в Европа не може да му дойде на ум такова нещо, само у нас може. Защото политиката взима връх над правото, което е много страшно“, добави той.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Из
    Издислав
    1 -3
    14:24, 18 фев 2020
    ...."Дуфалак,Дуфалак,днеска аках утре пак".....Автор:Огнян Герджиков.
  • 2
    Мм
    ММ
    3 -1
    18:36, 18 фев 2020
    Не знаех ,че за кражбите има давност.
  • 3
    Ти
    Тия пидали затова
    0 0
    09:53, 20 фев 2020
    Тупкат топката. За да изтече давността. И ние народа като мърди мълчим. И затова сме ограбени. Щото не ги осакатяваме. Ако ги осакатяваме редовно по друг начин ще е финансовото състояние на държавата. ПОЛИТИКА ТРЯБВА ДА СЕ ОСАКАТЯВА РЕДОВНО. ВСЕ ИМ АЗА КАКВО
Последни новини