Асеновград се прекланя пред паметта на Левски

Преди 147 години България губи своя Апостол на свободата. Васил Иванов Кунчев е обесен на 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София, днес – центъра на столицата ни, където се извисява паметникът му.

За пореден път и асеновградчани ще сведат глави в знак на благодарност за всичко сторено от великия син на България. Венци и цветя пред паметника на Левски в града ще бъдат поднесени на 19 февруари, сряда. В 12:00 ч. ще се състоят възпоменателен митинг и панихида. Слово ще изнесе д-р Шинка Дичева, преподавател по български език и литература в МГ "Акад. Кирил Попов".

Проявите, с които Асеновград отбелязва годишнината от гибелта на Апостола, започнаха в неделя с традиционния поход-поклонение до Мулдавски манастир. Градска библиотека "Паисий Хилендарски" пък гостува с библиотечен урок по родолюбие "Васил Левски – икона на българската свобода" на ученици от ОУ "Христо Ботев". В Горни Воден паметта на Левски бе почетена с поставянето на табло "Велик и безсмъртен" и отделяне на специална витрина в библиотеката със спомени за Апостола.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини