Щам на птичи грип, който може да е опасен и за хората, налази Европа

Високорисковият щам на инфлуенца /птичи грип/ H5N8, който при определени обстоятелства може да мутира и дори да е опасен за хората, е засече в Европа в момента. В осем държави членки на ЕС са регистрирани огнища на птичи грип. Вече има и в България-във ферма за водоплаващи птици в град Раковски. В момента на регистриране на огнището в нея се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Хасково остава с повишена епизоотична обстановка, като рисков, поради големия брой на птици, които се отглеждат на територията на областта. Общи обектите са около 40, 250 хил. броя са птиците-бройлери и водоплаващи, уточни по време на днешното заседание на Епизоотичната областна комисия д-р Георги Илиев от Областна дирекция по безопасност на храните.

Той припомни ситуацията от 2018 година, когото голяма част от тези обекти бяха засегнати от заразата и се стигна до умъртвяване на хиляди птици в региона.

Вече има разписани мерки за осуетяване на разпространението на птичия грип, посочи д-р Илиев. Сред тях са затягане на контрола върху птицефермите и движението и транспортирането на птици до кланиците. Птиците ще пътуват само с предварително дезинфекцирани транспортни средства, и то такива, които са лицензиране за това.

Преди да се разреши придвижване, птиците трябва да са били изследвани за птичи грип и резултатът да е отрицателен. На базата на този отрицателен протокол ще се издава медицинско свидетелство за придвижване.

Затягат се мерките и в кланиците за водоплаващи птици. Официалният ветеринарен лекар там ще наблюдава с какви документи пристигат птиците, дезинфекцирани ли са транспортните средства и дали при клането има съответни патоанатомични изменение. Ако има такива, ще се предприемат незабавни мерки. Собствениците на такива обекти ще бъдат събрани през тази седмица от ОДБХ -Хасково, за разговор по мерките, отбеляза д-р Илиев.

Важно е също и домашните птици да бъдат прибрани, като превантивна мярка, предупреди той. Хората, които отглеждат птици в дворовете си, не трябва да ги пускат свободно. Освен това трябва да се внимава и със съхранението на фуражите-да са в закрито помещение.

Смята се, че в страните със зараза сега вирусът е пренесен основно от контакт на домашните птици с дивите водоплаващи.

Огнища на високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове; Словакия - 3 лични стопанства; Унгария – 4 огнища; Румъния – 2; Чехия - 1; Украйна - 1.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ме
    Менгеле
    5 -2
    17:54, 18 фев 2020
    Време е вече да се избиват и хора.
    • Вр
      Време е
      4 -2
      21:03, 18 фев 2020
      Време е да ти го н.а.б.и.я.т до макарите!
    • Дж
      Джо Сталин
      3 -1
      22:32, 18 фев 2020
      Но Мутри , Но проблем
    • Дж
      Джо Сталин до Д-р Менгеле
      1 0
      03:55, 19 фев 2020
      Всъщност Мутрите и бейовете от СДС - ГРОБ - ДПС за 30 години
      избиха повече българи ( над 2 милиона + 1 милион бежанци)
      отколкото Византийците , Османлиите и Фашистите СаксКобургота - Уиндзър .....
      ....
      А България от Република стана пак Феодална държава
  • 2
    Пи
    пиленце
    3 0
    09:21, 19 фев 2020
    Ха да видим дали европейците със заразата ще избият всички птици в радиус от 3-10-30 км ? Или само в Бг е практика това?!Ще следя с интерес развитието на ситуацията.
    • Si
      SIC
      1 0
      10:18, 19 фев 2020
      Банкянското добиче пак ще се престарае.
Последни новини