Започва нова програма за обгрижване в семейна среда

Бюрото по труда и ОбА, Първомай обявява набиране на бенифециенти и желаещи да работят по Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. Тази програма се различава от механизма „Лична помощ“, който вече е в процес на изпълнение от Общинска администрация. „Предоставяне на грижи в домашна среда“ допълва механизма и осигурява заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и хора над 65 години възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

Програмата обхваща лицата,които са безработни и регистрирани в дирекция „Бюро по труда” и желаещи, които полагат грижи за деца до 3-годишна възраст; - родители, които отглеждат сами детето/децата си; настойници и попечители; бременни жени след третия месец на бременността им; лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане; лица, за времето, в което полагат грижи за болен член на семейството или за болен роднина по възходяща и низходяща линия до втора степен; лица, полагащи грижи за член на семейството или за роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен, които са с трайно увреждане и се нуждаят постоянно от чужда помощ.

Хора, които се нуждаят от предоставянето на грижи в домашна среда по Програмата, могат да бъдат хора:или с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ; или хора на възраст над 65 години в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р България.

За целите на Програмата „хора на възраст над 65 години в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България” са лица, които:

- са навършили 65 години възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата;

- живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа;

- са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

Други изисквания към бенефициентите са да нямат доход над 365 лв. през последния месец на член от семейството; да нямат собствена фирма, да не са продавали или отдавали недвижим имот, да нямат сключен договор за гледане срещу собственост, да не ползват механизма за лична помощ или други целодневни програми за осигуряване на грижи в семейна среда.

Работодатели по Програмата е Общинска администрация, Първомай. За повече сведения и информация заинтересованите могат да се обърнат към ОбА или Бюро по труда.

Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ин
    Инвалид
    8 -1
    12:40, 20 фев 2020
    Благодарим на другарите Митков, Ганчев, Вълчев и всички от обкръжението им за грижите, които полагат за на.....пардон за себе си. За данъците с които ни обложоха за да лапат те. Благодарим ви другари. В знак на благодарност скоро ще се погрижим и ние за вас. Дано с последните пари, които ни ограбвате с такси и данъци се задавите а ние да се грижим за вас мизерници№
Последни новини