Символът на мира

Джералд Холтом създава символа на мира по поръчка на „Движение за ядрено обезоръжаване“ на 21 февруари 1958 г. . Той е използван в протестите срещу Института по атомни оръжия (AWE).

Британският дизайнер почерпва вдъхновение от семафорната азбука (със знамена)  - N (nuclear, ядрено) две знамена, насочени надолу под ъгъл; D (disarmament, разоръжаване) едното знаме право нагоре, другото право надолу),  и ги поставя в кръг, което символизира глобалното съглашение CND. Този символ привлича общественото внимание след първия протестен марш на 4 април 1958 година от Лондон към центъра за ядрени изследвания в Беркшир.

Не след дълго кръстът на Холтом се превръща в един от най-разпространените знаци на 60-те години, символизиращ както мира, така и анархията.

По-късно Холтом пише до Хю Брок, редактор на  Peace News, като обяснява генезиса на идеята си в по-личен план:
„Бях в отчаяние. Дълбоко отчаяние. Нарисувах себе си - представата за индивид в отчаяние, с изпънати длани навън и надолу, като селянина пред разстрел на Гойя... Оформих рисунката с линия и сложих кръг около нея. "

Първоначално смятал да използва християнски кръст в кръг като мотив за похода, но разбрал че свещениците не са доволни от идеята да се използва кръста на протестен марш.

Има твърдения, че символът има по-стари, окултни или антихристиянски асоциации. В Южна Африка, при режима на апартейда, властите опитват да го забранят. Различни крайнодесни и фундаменталистки американски групи също разпространяват идеята за сатанински асоциации или го осъждат като комунистически знак. Произходът и идеите зад символа обаче са ясно описани, както в писма, така и в интервюта, от Джералд Холтом. Първоначалните му първи скици вече са низложени като част от Commonweal Collection в Брадфорд.

Въпреки че е специално разработен за антиядреното движение, то съвсем умишлено никога не е бил защитен с авторски права. Никой не трябва да плаща или да търси разрешение, преди да го използва. Символът на свободата е безплатен за всички. Това разбира се понякога води до неговото използване или злоупотреба при обстоятелства, които CND и движението за мир намират за неприятно. Често се използва и за търговски, рекламни или като цяло модни цели.

.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини