Изгубена древна цивилизация открита в Турция

Изображение 1 от 6

    Мистериозно изгубено кралство от 900-600 г. пр.н.е бе открито случайно от археолози в Турция.

    Издълбани в камък йероглифи подсказват, че владетелите на цивилизацията може би са превзели царството на Цар Мидас – легендарният древен владетел, за когото се вярвало, че превръща всичко, до което се докосне, в злато.

    Международен екип изследователи извършвал археологически разкопки в Анкара, когато местен фермер се свъзрал с тях и им посочил огромна и необичайна скала, на която се натъкнал докато копаел канализация в имота си, разположен наблизо.

    Камъкът бил покрит със странни надписи и възхитил учените.

    Станало ясно, че е древен, а писмеността била разпозната – лувиан, езикът използван през бронзовата и желязна епоха в района.

    Лувиан е едно от най-старите разклонение на индо-европейските езици, като символите се редуват от дясно наляво и отляво надясно.

    Учените веднага определили, че посланието от камъка се отнася до царска особа.

    Скалата била отнесена в местен турски музей, където била почистена, снимана и подготвена за превод.

    Близкият археологически обект представлявал голямо селище от бронзовата и желязна епоха от 3 500 – 100 г. пр.н.е, и е открит през 2017.

    Учените вярват, че градът се е простирал на около 300 декара площ и вероятно е бил един от най-големите древни градове от бронзовата и желязна епоха в Турция.

    След като надписът по скалата бил преведен, станало ясно, че царството се е казвало Хартапу, а близкият древен град най-вероятно е бил столицата му.

    Камъкът разказва историята на крал Хартапу, който завладял близкото царство Муска, по-известно като Фригия – дом на Цар Мидас.

    Учените дори не подозирали за съществуването на царството Хартапу.

    Анализи сочат, че надписите са изсечени в края на 8-ми век пр.н.е, което съвпада с управлението на Мидас.

    Камъкът разплита една отдавнашна мистерия: на по-малко от 10 мили в южна посока се намира древен вулкан с добре известни надписи. В тях се споменава цар Хартапу, но досега никой не знаел нищо за него, включително на кое царство е бил владетел.

    Източник: independent.co.uk

     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини