Няколкостотин милиона лева са обърнати в евро през януари

Потребителите са реагирали с превалутиране на шума, който се създаде около поправката в Закона за БНБ за курса лев - евро, която ГЕРБ предложи, без да обяви предварително и през преходните разпоредби на друг закон. Това се вижда от паричната статистика на БНБ за януари.

От данните е трудно да се направи категоричен извод за цялата картина заради сезонния ефект, какъвто оказват разходите покрай празничното пазаруване и свързаните с това приходи на фирмите, съобщава "Капитал".

Конкретно данните за депозитите на домакинствата показват, че има спад в тези в левове с 352.5 млн. лв. и ръст на тези в евро с почти 507 млн. лв. Изданието посочва, че при другите групи динамиката не е толкова ясна, макар при фирмените сметки да се вижда отлив изцяло от тези, които са в левове.

Сумарно левовите сметки на банките се свиват с почти 1.2 млрд. лв., а евровите се покачват с 691 млн. лв.

Кредитирането расте

В същото време БНБ посочва към данните, че е направена голяма ревизия при класификацията на отделните видове депозити, при което спестовните влогове са приравнени на разплащателните сметки. От своя страна това е свързано с прехвърлянето на огромни суми от една графа в друга, което включва и сметки във валута.

При стандартните срочни депозити се вижда ясна тенденция - ръст на депозитите в чужди валути с 318 млн. лв. и спад на левовите със 72 млн. лв.

Данните на БНБ показват още, че кредитирането, особено при домакинствата, продължава да расте. Ръстът на портфейлите там на годишна база се покачва от 9.5% през декември до 10%. При ипотечните заеми се достига нов най-бърз темп на растеж от юли 2019 г. насам - 14.8%, а при потребителските покачването е с 11.2%.

Поправката, която разбуни духовете

Внасянето на поправката без предварителни разяснения остави у хората впечатлението, че България ще смени настоящия курс лев - евро при влизането в еврозоната. Заради коментарите, свързани с това, че вероятно левът не е оценен адекватно при въвеждането на борда, се създаде впечатлението, че сега се търси по-точна оценка, която ще ощети лева. По тази причина много хора, които имат спестявания, се замислиха дали да не ги обърнат в евро или друга валута. Данните на БНБ за януари показват, че някои са ги превалутирали. Предстои да се види от данните през февруари дали процесът е продължил.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че забавя стъпките за влизане на България в така наречената чакалня на еврозоната, след като веднъж бе обявено официално, че това се очаква да стане до края на април. Премиерът мотивира изявлението си с това, че явно има недоверие у обществото и очаква първо да се постигне пълен обществен консенсус. Не се разбра как ще стане това и дали ще има информационна кампания по темата. Дни по-късно се разбра, че влизането в чакалнята се отлага до лятото, като причината за това е, че двете банки, при които Европейската централна банка откри капиталов недостиг миналото лято, не са успели да го наберат.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    4 -1
    11:48, 26 фев 2020
    Хората се подсигуряват, защото на герберугите доверие не може да се има.
  • 2
    Ра
    Рали
    3 0
    08:04, 27 фев 2020
    Забравихте ли кои раздадоха парите ни в куфарчета ,кои стопиха спестяванията ни и фалираха банки?
Последни новини