Астероид с големина на пералня, обикаля около Земята от 3 години

Земята си има втора мини луна, твърдят учени.

Обектът е временно уловен в орбита около планетата и се лети редом с нас из Слънчевата система, подобно на по-големия ни естествен спътник.

Наречен е 2020 CD3 и е открит от астрономи от Аризона на 15-ти февруари. Бил наблюдаван и през следващите няколко дни, което позволило на учените да разберат повече за него.

Оказва се че е с диаметър между 2 и 3.5 метра. Блести с особена яркост, което подсказва, че е богат на въглерод.

Макар да е новооткрита, се смята, че скалата е била уловена в орбита около Земята преди три години. Това твърдят орбитални симулации, проведени от астронома Тони Дан.

Официалното потвърждение за съществуването на обекта бе направено на 25-ти февруари, когато обектът официално бе кръстен 2020 CD3.

Изследвания сочат, че астероидът е временно в орбита около Земята.

Въпреки огромния брой астероиди, следени от астрономите, 2020 CD3 е едва вторият, попаднал в орбита около Земята. Първият е 2006 RH120.

През 2016 той се разцепи на две над Австралия и изгоря в небето. Според астрономите е възможно и други мини луни да обикалят около Земята, на да са твърде малки, за да ги забележим.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Перла-04
    2 0
    07:38, 28 фев 2020
    Къв астероид бре. Тия да си сменят телескопите. Туй е мойта пенсионирана пералничка. Да няма само оня да праща коли у космоса.😉😀
Последни новини