Депутати увериха, че осигурените могат да ползват болничен за карантина заради коронавирус

Осигурените българи могат да ползват болничен лист за домашна карантина, ако са пътували в области със зараза от коронавирус Covid-19. Това бе съобщено в парламента днес, след като във вторник здравният министър Кирил Ананиев обяви, че има две възможности за отсъствие от работа за 14 дни - платен или неплатен отпуск.

Първо лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че не е адекватно и справедливо карантината да е за сметка на отпуск и държавата трябва да намери решение да обезщети хората. После депутатът от ДПС Хасан Адемов каза, че според Кодекса за социално осигуряване всички осигурени лица имат право на обезщетение за временна нетрудоспособност, в т.ч. и на болничен лист при карантина.

Накрая председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че има законови възможности социално осигурените лица да ползват болничен лист при карантината. Според нея личните лекари могат да издадат такъв, като кодът в международна класация на болестите е от Z 20 до Z 29. За целта обаче кризисният щаб трябва да реши как съответният личен лекар да получава данни от Гранична полиция, че лицето е пътувало в област, където има зараза.

От седмици властите в страната предупреждават, че пътувалите или оказалите се в контакт със заразени хора ще трябва да остават под карантина. Тези, които имат симптоми на заболяване, ще бъдат изолирани за 14 дни в болници, а останалите следва да останат под карантина в домашни условия също за 14 дни. За тях обаче няма да бъдат издавани болнични листове от общопрактикуващите лекари, защото липсва основание, тъй като няма болест.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    👑V
    👑 Virus
    0 0
    15:58, 26 фев 2020
    Боко каза, че НЗОК няма да плаща карантината, кой лъже ?
Последни новини