Nestle, UniCredit и още европейски гиганти забраняват на служителите си да пътуват

С увеличаването на броя заболели в резултат на коронавируса в Европа големите корпорации на континента налагат пълна забрана или ограничават бизнес пътуванията на стотици хиляди служители.

Един от най-пресните примери в тази посока е лидерът в хранителната индустрия Nestle. Швейцарският производител е поискал от всички свои 291 000 служители да не пътуват в чужбина поне до средата на март. "Пътуванията вътре в държавата трябва да бъдат заместени от други форми на комуникация, когато е възможно", посочва говорителят на компанията, цитиран от CNN Business.

От производителя на козметика L'Oreal също са спрели всички бизнес посещения в чужбина до края на идния месец като форма на "предпазна мярка".

Гигантът в сегмента на потребителските стоки Unilever от своя страна забранява пътуванията от и до северната част на Италия, както и от и до другите засегнати страни. Изключение могат да правят само "критично важни" пътувания.

Ако бъдат взети само тези три компании, то ограниченията засягат всички около 532 000 техни служители в глобален мащаб. В това число обаче влизат още най-голямата италианска банка UniCredit, както и холандската технологична фирма Prosus.

Много от дружествата настояват и хората в техните екипи да останат да работят у дома при такава възможност. От UniCredit изискват такава форма на работа в най-засегнатите от коронавируса места в Италия. От Nestle изискват същото от персонала си, който е пътуват до страни като Италия, Франция, Германия, Испания, Канада, Великобритания и Щатите.

Анализатори посочват, че ако още компании предприемат същите мерки, това ще създаде огромен натиск върху авиоиндустрията, която вече така или иначе трябва да се справя със спад на пътуванията и на доставките по въздух от и за Азия.

Големите европейски авиолинии вече предприемат стъпки за намаляване на разходите в тази посока. Lufthansa и Air France-KLM обявиха през миналата седмица, че ще предложат на своите служители възможности за неплатен отпуск, както и че ще ограничат наемането на нови кадри.

Източник: money.bg

Коментари в сайта

Последни новини