Здравното осигуряване и лекарствата наши

Не може да имаме Закон за задължително здравно осигуряване и той да се нарушава, като има над милион неосигурени.
Това каза новият министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев тази сутрин пред БНТ.
 
"Тези хора трябва да бъдат лекувани, но както има санкции срещу тези, които не си плащат данъците, трябва да има и санкция срещу тези, които не си плащат здравната осигуровка", категоричен бе министърът. Той обаче уточни, че за това трябва да има законова обосновка, предаде БГНЕС.

По повод безплатните лекарства Нанев каза, че при всички случаи държавата не може да си позволи да купува и осигурява скъпи лекарства, а "както е по света" ще се търсят достъпни медикаменти.
 
"Позитивният лекарствен списък подлежи на преразглеждане, защото в него има скъпи лекарства за отслабване, например, и разтвори, които са приложими само в болнични условия, а не за домашно лечение", мотивира се наследникът на Евгений Желев. Той увери, че ще бъдат проверени и всички търгове, свързани с лекарства. Засега нямало данни за конкретни корупционни схеми, но в момента се прави проверка на всички договори, сключени тази година.
 
"Не виждам как може да има свиване на разходи в здравеопазването, не виждам как могат да се свиват разходи от лечение, но трябва да се намери как по ефективно да бъдат използвани тези средства. Аз ще настоявам за това", подчерта д-р Нанев.

Той напомни, че в ЕС България е страната с най-нисък БВП и с най-малък бюджет в здравеопазването. Заедно с това по данни на ЕК за здравеопазване като средства се дават 7.5% като сума от БВП, в което влизат и огромните средства от нерегламентирани плащания в системата, която официално е с 4% от БВП. Министърът каза, че ще сменя директори на болници там, където има сериозни преразходи, за което са започнали вече проверките.
Бившият директор на Агенцията по лекарствата д-р Емил Христов, за когото стана ясно от публикации в медиите, че си е осигурявал 11 000 лева месечна заплата от системата, няма да бъде зам.-министър, каза още министърът в отговор на въпрос.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини