Франция затваря училищата заради новия грип

Люк Шател е готов да затвори всички училища, ако избухне пандемия от новия грип A/H1N1, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не е определен праг за затваряне на училища, ще действаме според случая. Решението ще взима префектът, съгласувано с образователните власти и с директорите на учебните заведения, след оценяване на епидемиологичната обстановка на местно и национално равнище", каза министърът в интервю за в. "Фигаро".
С оглед на евентуалното затваряне на училища, през лятото е изготвен план за дистанционно образование, който ще бъде разгласен по обществената телевизия Франс 5, по радио Франс и по интернет. На въпрос ще има ли ваксинация на децата срещу новия грип, Шател отвърна, че засега не се предвижда масово ваксиниране на децата.
Междувременно стана ясно, че президентът на Коста Рика Оскар Ариас се е разболял от свински грип и е под карантина в дома си, предадоха осведомителните агенции. Състоянието му е сравнително добро, съобщи правителството. Президентът, който е на 67 години, ще си почива около седмица, но не се налага да предава пълномощията си на председателя на парламента. Ариас, който по принцип страда от астма, е с температура и болки в гърлото. Лекуват го с ангрипния препарат Оселтамивир. 
В Коста Рика са регистрирани над 800 разболели са от новия грип А(H1N1). Смъртните случаи са 27.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини