Разплита се загадката с топящите се ледници в Гренландия

Ледената покривка в Гренладия се топи не заради топлия въздух, а заради по-топлия океан, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Учените мислеха, че спускането на ледниците в морето се ускорява, защото водата от топенето прониква до основата им и е като смазка. Сега обаче те насочват вниманието си към океанските течения, които изпращат топла вода от юг към гренландските фиорди.

Холандия установи, че такива води достигат до ръба на най-големия ледник в Западна Гренландия Сермек Куйалек. Подобно откритие миналия месец направи и екип от океанографския институт в Масачузетс със сонди, потопени във фиорда Семилик, където свършва ледникът Хелхайм.

През юли метеоролозите отчетоха, че световните океани са най-топли от 130 години.

Ледената покривка в Гренландия, която е с дебелина до 3 км, намалява с около 200 млн. куб. м годишно. Това е равно на 80 000 олимпийски басейна.

В началото на века скоростта, с която ледникът Хелхайм се спуска в морето, почти се удвои и достигна 30 м дневно. Явлението се повтори и при други ледници.

Няколко години по-късно скоростта на спускане намаля и сякаш се нормализира.

Картината е все още неясна, и учените не могат да обяснят какво е отключило топенето и дали причините са природни или се дължат на човешка дейност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини