Близо 1 млн. тона пшеница прибраха от реколта 2009

Между 900 хил. до 1 млн. тона е произведената хлебна пшеница в България от тазгодишната реколта, което означава, че количеството за нуждите на страната е осигурено.

Това съобщи БТА, като цитира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Производители от цялата страна алармираха, че качеството на хлебното зърно от тази реколта не е добро.

Проблемът, който всяка година съществува за България като страна, традиционен износител на фуражна пшеница, е покрай нея да мине и част от хлебната пшеница, коментира Христов. Той потвърди, че в момента по складовете се задържа твърде много пшеница.

По принцип практика на зърнопроизводителите е да задържат част от продукцията си в очакване за по-висока цена. Това особено важи за тази година, поради ниските цени на зърното от самото начало на кампанията, посочи Христов.

Проблемът с цената на хлебната пшеница се отнася не само за България, а и за цяла Европа, коментира той. В тази връзка е и направеното по време на последното заседание на Съвета на министрите на ЕС предложение на полския министър на земеделието и подкрепено от министър Мирослав Найденов предложение за експортно субсидиране на зърнените култури.

Целта на това предложение е да се раздвижи пазара. В целия Черноморски регион реколтата е много добра, но държи ниска цена без тенденция за повишаване, аргументира се Найденов.

Цената на хлебната пшеница в момента е 200 лв. за тон. Ниска и с тенденция за спадане е тази цена и на световните борси. За съжаление подобна е ситуацията и при слънчогледа, за който търговците предлагат по 300 - 350 лв/тон, при себестойност от около 440 лв/тон.

Себестойността на тон хлебна пшеница тази година е около 270 лв/тон при среден добив от 300 дка. Всичко това според Христов обуславя и незаинтересоваността на производителите да продават.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини