Човекът се е научил да говори преди 100 хиляди години

Това се е случило по земите на днешен Израел, твърди британски учен.


Хората са започнали да говорят смислено и членоразделно само преди 100 хиляди години. Преди това те 2 милиона години са мълчали, смята известния британски специалист по палеонтология и еволюция на човека, професорът от Университета Кембридж Пол Меларс.

„Съвременната реч и език са се появили съвсем не толкова отдавна като своеобразен подарък, поднесен ни от природата благодарение на нейната способност да се саморазвива“, заяви Меларс на проведена от британската Академия на науките (Кралското общество), цитиран от Би Би Си.

Според него, този извод може да се направи на основата на анализ върху археологическите находки от оръдия на труда, характерни за посочения период: „Всичко говори за това, че именно през тази епоха с човечеството са станали невероятни промени – когато се е появил съвременния език. Това е намерило отражение в сложността на използваните оръдия на труда, в тяхното разнообразие, следствие на способността на човека да мисли“.

„В началото на човешката еволюция не е имало нищо. Оръдията на труда и методите на общуване са били пределно примитивни. Последните са наподобявали звуците, с които и днес общуват животните“, счита Меларс.

Той дава и друго важно предположение – тази качествена промяна в живота на човечеството е станала в географския район, където днес се намира държавата Израел: „Именно в тази част на Близкия Изток се намира люлката на еволюцията, дала ни съвременната реч и език“.

way.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини