По-високи санкции за кражба на авторско право

Да се завишат санкциите срещу нарушителите на авторското право, пише Монитор.

За това настояха представителите на 21 сдружения на творчески организации, които обсъдиха промените в Закона за авторското право и сродните му права, минали на първо четене в комисия по културата, гражданското общество и медиите на Народното събрание.

Най-горещи дебати предизвикаха отпадането на чл. 26 и промените в чл. 40 от закона.

Първият текст обезвъзмездява носителите на авторски права заради това, че техни произведения се копират върху възпроизвеждаща техника.

„Не става дума за нов данък или такса, а за справедливо компенсиране на творците за използването на техни произведения”, обясни юристката Иванка Георгиева. Според действащия закон 20% от тези компенсации отиват във фонд „Култура”.

Отпадането на чл. 26 облагодетелства най-вече вносителите на т.нар. черна техника, подчертаха творците. „Защо в период на икономическа криза Министерството на културата се лишава от сериозно перо в своя бюджет?”, попитаха те. „С тези пари, които не се събират от 17 години, можеха да бъдат спасени няколко театъра и филхармонии”, емоционално възкликна „щурецът” Кирил Маричков.

Предложено бе да бъде създадена работна група, която да участва в изготвянето на промените между първото и второто четене на законопроекта, както и да бъдат завишени санкциите за нарушителите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини