Песни, танци и 10 000 души на протест

Близо 10 000 души има на днешния национален протест на КНСБ, преброиха се участници, цитирани от "Фокус".

Това е един от най-масовите протести на синдикатите, организирани в последните години.

Хора от цялата страна наобиколиха Народното събрание и изпълниха улиците около него. Развяха се лозунги "Господа управляващи, кризата ще отмине, хората ще останат, помислете за тях", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии", "Не на геноцида, върнете ни надеждата, не търпим повече бедност".

Към протестиращите дойдоха и групата на пенсионерите, т.нар. Движение "Солидарност", както и няколко студенти от НАТФИЗ, които носеха плакат "Благодаря. Отиваме да учим в чужбина".

Истински фурор пред митингуващите предизвикаха с песните и танците на актьори от Държавния музикален театър, който също са създали свой синдикат, музикално-сценичен–арт, за да бранят правата си. Пенсионната реформа ще засегне и тях, тъй като и балерините ще трябва да танцуват до 58-годишна възраст. Актьорите са подкрепени от студенти от Художествената академия и Музикалната академия.

В началото на протестния митинг всички участници коленичиха, за да почетат паметта на Желязко Христов, доскорошния председател на КНСБ.

Зам.-шефът на синдиката Пламен Димитров призова: „Вдигнете плакатите, надуйте свирките, да ни чуят тук и в Министерски съвет, колко сме много. Да ни чуе и министър Дянков, защото той е виновникът да не могат миньорите да се пенсионират. Някой бързо забрави, че ние започнахме пенсионната реформа 2000 г.”
Когато чуха името на финансовия министър, част от присъстващите се провикнаха: „Оставка!”.

Представителите на миньорите в „Брикел” поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Заради квотите за въглеродни емисии, предприятието трябвало да бъде затворено през 2010 г. и в Община Гълъбово 2000 работни места ще бъдат загубени.

Галентин Грозев, зам.-председател на Синдикалната федерация на МВР, пък каза, че полицаите смятат за навременни исканията и са против „малоумната идея” служителите да се пенсионират с 28 години стаж, вместо досегашните 25. „Не искам да служа с бастун”, заяви той.

Верни на поговорката "ден година храни", находчиви търговци веднага се появиха сред протестиращите и размахаха знамена. В зависимост от големината, националният флаг вървеше за лев, два или три.

КНСБ потвърждава подкрепата си за новите цели на пенсионната реформа, договорени с бизнеса през юли и приети от министър-председателя, се казва в декларацията, внесена в Министерски съвет. В нея пише, че основна цел е постигане на финансова стабилност на осигурителната система след увеличаване на осигурителната вноска с 3%; гарантиране на по-високи адекватни пенсии, така че до поетапно до 2025 г. да се достигне размер на пенсията равен на 65% от личния осигурителен доход.
Третата цел е "овладяване на демографските предизвикателства, но при поносими условия на пенсиониране".

В декларацията се призовава бизнесът да поеме отговорност и да сподели тежестите на кризата. КНСБ недоволстват, че три поредни правителства безусловно са намалявали осигурителната вноска за пенсия от 32 на 16%. Така 13 млрд. лева приходи са били подарени на бизнеса.

"Днес той чертае апокалиптични картини", пише в документа.

В него се посочва, че простестиращите искат оттегляне на проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (което вече се случи) и формиране на нови стратегически цели.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини