Слънцето изгря два дни по-рано в Гренландия

Арктически изгрев

Жителите на Илюлисат, град на западния бряг на Гренландия, са видяли слънцето над хоризонта 48 часа по-рано от обичайния му изгрев на 13 януари. Доклад за това предизвика спекулации и противоречия, а причините остават неизяснени.

Град Илюлисат е точно над Северния полярен кръг, което означава, жителите му са без слънчева светлина през голямата част от зимата. По традиция те очакват да видят "първия изгрев" на 13 януари.

Новината, че слънцето е показало на хоризонта на 11 януари се появи онлайн в британски и немски публикации. Те се базират на KNR – Гренландската радиотелевизионна компания, която цитира жители, забелязали промяната.

От около половин дузина учени, потърсени за коментар на феномена, повечето са били наясно с доклада, циркулиращ в Интернет. Те предлагат няколко хипотетични обяснения, включително оптическа илюзия, причинена от атмосферата, както и противоречиви мнения за това дали глобалното затопляне може да обясни подранилото появяване на Слънцето (засилено топене по краищата на ледената покривка на Гренландия се наблюдава през последното десетилетие).

Илюлисат се намира на около 3 градуса на север от Арктическия кръг, така че жителите прекарват средата на зимата без слънчева светлина. На Северния полюс, слънцето изгрява само веднъж годишно - в началото на пролетта. То се издига по-високо в небето всеки ден до лятното слънцестоене, а след това започва да залязва до края на септември, на есенното равноденствие.

Учените не са постигнали консенсус за причината изгрева да е два дни по-рано в града, те обаче са единодушни, че това е изолиран случай, а не знак за ранната пролет на Северното полукълбо. 

"С две думи, не може да има промяна в истинския изгрев на Слънцето, защото това би изисквало орбиталните параметри Земя-Слънце да са се променили", казва Джон Уолш, професор по атмосферни науки от университета на Аляска Феърбанкс, за Live Sciance. 

Уолш и други учени са сигурни, че няма абсолютно никакви доказателства за промяна в наклона на земната ос или друга промяна, която би могла да промени настъпването на сезона по целия свят. 

Атмосферна илюзия?
Според Томас Пош, от австрийския Институт по астрономия това е най-вероятната възможност. Пречупването на слънчева светлина на хоризонта може да доведе до оптичен ефект. Повечето от останалите анкетирани от Live Science учени са съгласни, това е най-вероятната причина. Необичайна стратификацията на въздуха над Гренландия може да доведе до по-силно пречупване на слънчевите лъчи, като слънцето изглежда че изгрява по-рано от обикновено.

Изменението на климата?
"Добре известно е, че глобалното затопляне предизвиква бързо топене на ледниците на Гренландия. да се стопи по-бързо и усвоява вътрешните лед, както и подробностите за това са доста сложни", казва Тим Диксън, професор по геодезия в Университета на Южна Флорида. Според него е малко вероятно топенето на ледената покривка да промени датата на  изгрева на слънцето, тъй като ледът е на изток от града, а изгревът - почти право на юг.

Няма достатъчно информация. Надеждността на доклада също е поставена под въпрос от учените.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини