Политиците готови за проверки. Преглед на националния печат

"Стандарт": Прокурорски дуел за "Дондуков" 2

Прокурорски дуел за "Дондуков" 2 готви опозицията. Бивш и настоящ обвинител № 1 може да се срещнат на изборния терен, ако хората на Яне Янев и Сергей Станишев изпълнят намеренията си.
Борис Велчев е сред най-спряганите имена за кандидат-президент на БСП. "Той е блестящ юрист и човек с отлична репутация", категорични са от "Позитано" 20. Червеният лидер Сергей Станишев заяви, че още е твърде рано да се говори за номинация на Велчев. Но въпреки това голяма част от ръководството на партията го убеждава, че така БСП ще привлече на своя страна и президентската формация АБВ. В червената централа обсъждат още имената на евродепутата Ивайло Калфин и на две дами - бившия вицепремиер Меглена Плугчиева и Корнелия Нинова.
Никола Филчев - президент. С това предложение структурите на РЗС засипват в същото време шефа си Янев, научи "Стандарт". Симпатизантите на Яне предлагат още ексдипломат №1 Стоян Ганев, шефа на БЧК Христо Григоров и сърдечния хирург проф. Александър Чирков. Все още никой от тях не е дал на РЗС съгласието си за номинация.

"Сега": Скандалите и ръстът на цените засилват недоволството от ГЕРБ

Правителството, премиерът и партия ГЕРБ трупат негативи към избирателите предимно заради политическите скандали и ръста на цените. Това е основният фактор за срива на доверието в тях. Тази тенденция регистрира последното тримесечно проучване на агенция "Алфа Рисърч". То е проведено в периода 12-20 февруари 2011 г. сред 1005 души от цялата страна.

79% от запитаните заявяват, че според тях правителството не се грижи за обикновените хора. Събитията през последните два месеца, които са оценени най-негативно от анкетираните, са ръстът на цените на хранителните стоки (80%) и скандалите с разпространените в публичното пространство записи на разговори на Ваньо Танов с Бойко Борисов (47%) и с депутати и министри (42%).

"Монитор": Футболните мачове по обяд

Столичната община иска футболните мачове да се провеждат по обедно време. Идеята дербитата да стартират с начален час 12-13 ч. бе лансирана  от зам.-кмета по сигурността Иван Сотиров ден след като на срещата „Левски" - ЦСКА червените фенове вилняха на стадион „Георги Аспарухов" и по улиците около него.

„Много от членовете на агитките на футболните клубове цял ден се напиват и се готвят да отидат на мачовете и да предизвикат ексцесии. Когато срещите се провеждат вечерно време, нощта винаги създава чувство за по-голяма безнаказаност на нарушителите", аргументира идеята си зам.-кметът Сотиров. Той даде за пример Англия и Сърбия, където първенствата се играели само през деня.

"Труд": Политиците пред "Труд": Данъчна проверка? Готови сме

Политиците са готови да се подложат на пълна данъчна ревизия, показа проверка на "Труд". Поводът бе интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов, в което той призова: "Нека всички политици да свалят данъчната тайна и доходите и имотите им да излязат на светло." Вицепремиерът настоява това първо да направи държавният глава Георги Първанов. "Нещо повече, нека президентът каже и за апартаментите на синовете си", каза Цветанов пред "Труд".

"Президентът няма никакви притеснения", коментира прессекретарят на Георги Първанов Бойка Башлиева. "Още повече че държавният глава няма какво да прибави към вече декларираното", добави тя. Според Башлиева Първанов се надявал, че когато окончателно излязат резултатите от проверката на НАП, свързана с тъщата и тъста на Цветанов, той няма да избяга от политическа отговорност, ако има нарушения.

"Няма нищо ново, откакто съм в политиката", каза премиерът Бойко Борисов. И добави: Нямам от какво да се притеснявам освен това съм сам. Който иска и когато иска, може да ми направи проверка и ревизия. Те го правят и сега."

"Стандарт": Акция Фалит

Акция "Фалит" започват данъчните. Фирми с борчове ще бъдат пращани на съд, за да ги обявят в банкрут, научи "Стандарт". Целта не е да се удари бизнес, който просто е закъснял с плащането на налози, а да се изкарат от играта шефове, които завличат партньорите си и хазната. В момента е често срещана практика едни и същи хора да регистрират десетки фирми, с които участват в източване на ДДС. Когато данъчните засекат схемата, фирмата "бушон" се продава на клошар. А измамниците регистрират нови дружества, с които продължават да мамят държавата. Шефовете на фалирали фирми да не могат да управляват ООД, гласят последните промени в Търговския закон, които влязоха в сила от 15 февруари. Затова от магистратите ще бъде поискан фалит на всички кухи фирми, които трупат дългове.

"24 часа": Симеон: Плакат ли да напиша, няма да ставам президент

"Плакат ли трябва да напиша, да изляза някъде с него, за да стане ясно - нямам мотивация да завърша живота си като държавен глава. Започнал съм живота си така и ето, вижте, това нищо не ми донесе. Не съм мотивиран и да го завърша като държавен глава", така отговори Симеон Сакскобургготски на въпрос на "24 часа" дали смята да се кандидатира за президент. Той заяви още: "Това са спекулации, с които манипулират или плашат хората. Бил съм вечерял с някого, било е имало някакъв заговор. Да ми кажат с кого съм вечерял и къде, защото аз не знам. Изпълнителната власт като премиер ми бе достатъчна. За какво да ставам президент?"

Симеон не пожела да коментира политическата ситуация в България в момента. Той е в Кобург за честване на 150-та годишнина от рождението на цар Фердинанд.

"Новинар": Евакуираха още 21 българи с румънски самолет

21 българи бяха евакуриани от Либия с румънски военен самолет, който пристигна в неделя сутринта на летище „Отопени" край Букурещ. В самолета са пътували 68 души - румънци, сърби, словенци и българи. Повечето от пристигналите са работници от химически комбинат, който се намира на 120 км от Триполи. В завода са останали още 8 българи , които засега отказват да се евакуират. Досега със самолети на румънските военновъздушни сили от Либия до Букурещ са превозени 33 българи.

Същевременно бе съобщено, че самолет на украинското министерство на отбраната евакуира от Либия около 200 души. На борда има и български граждани. По информация на агенция Интефакс сънародниците ни в украинския самолет са трима.

"24 часа": Майки пишат оценка на училищния шеф

Обществен съвет с повече правомощия ще смени училищното настоятелство. Това предвижда новият закон за образование, който е почти готов.

Съветът ще е с много по-големи контролни функции. Освен четирима родители в него задължително ще има представител на общината. В професионалните училища ще се канят и мениджъри от бизнеса.

Новата структура ще съгласува и анализира бюджета на училището, ще участва в изработването на стратегията. Членовете ще дават мнение и по резултатите от външното оценяване.

Училищното настоятелство нямаше правомощие да съгласува бюджета, обясняват експерти от работните групи по създаването на новия документ.

Съветът ще си казва думата при атестирането на директорите. Сега настоятелствата не били достатъчен коректив. Шефът на просветния инспекторат може да се допитва до майките дали директорът си върши добре работата и ако в училището има нередности, може да го накаже, обясниха още експертите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини