Първите щъркели долетяха

Три бели щъркела наблюдаваха в Бургас специалисти орнитолози и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в неделя. Трите възрастни птици бяха видени да почиват в гребния канал на езерото Вая, съобщават на сайта на дружеството бургаските орнитолози.

Предвестниците на пролетта споделяха нощувката на малките корморани в морския град. На тръстиките в канала, свързващ Бургаското езеро с Черно море, орнитолозите преброиха 6 430 екземпляра от вида, който в застрашен от изчезване в световен мащаб. Това е едно от най-големите струпвания на малки корморани в страната ни. Езерата на Бургас предлагат идеални условия през зимата за вида – храна и места за почивка.

Пролетта със сигурност скоро ще бъде в страната ни, защото през почивните дни в Бургас бяха видени и два сиви жерава. Те вече са поели своя път по прелетната магистрала Виа Понтика. Сега летят на север към Украйна и Русия, където видът гнезди. Сивият жерав е прелетен вид за страната ни и е голяма рядкост наблюдението му по време на миграция. За пръв път толкова рано в Бургаските езера бяха наблюдавани и два вида рибарки – белобузата и речна рибарка. И двата вида гнездят в езерата на Бургас, уточняват още от БДЗП

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини