Преглед на националния печат:Мексиканска вълна с цените ще удари джоба ни.

„24 часа": Обвиниха лекарите от Горна Оряховица за смъртта на второ бебе

Тримата лекари от болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани в края на ноември за смъртта на новородено, са били обвинени преди 2 дни и за друго починало бебе, родено в АГ отделението, научи "24 часа".

Димитър Сотиров, Стефан Лазаров Кочовски и Катя Гецова са били подведени под отговорност на 28 февруари, че поради немарливост са причинили смъртта на новородения Николай, роден със секцио от Стела Добрева на 1 юли 2009 г.

Тримата заедно с д-р Михаил Милатович бяха заподозрени и за умъртвяване на бебето на 17-годишната ученичка Боряна в края на м.г. Няколко месеца след скандалния случай все още не е категорично ясно дали бебето е родено мъртво, или е починало заради лекарска небрежност.

В случая с починалото бебе на Добревска обаче до обвинение са довели две тройни съдебно-медицински експертизи, направени в столичната Александровска болница. Тяхното заключение е, че заради непредприети действия и недостатъчна грижа се е стигнало до смъртта на невръстния Николай 12 часа след раждането му.

"Искам да си получат заслуженото, защото аз не съм единственият случай. Преди моя имаше още два, за които нищо не се чу. След мен вече гръмна случаят с момичето от Лясковец. Крайно време беше истината да излезе наяве", каза вчера пред "24 часа" почернената майка.

 

„24 часа": Уволниха служител на ЧЕЗ, след като Волен го нарочи за син спонсор

Директор в ЧЕЗ бе отстранен заради отправени от Волен Сидеров политически обвинения. Лидерът на "Атака" заяви, че Росен Йорданов е "правил далавери" чрез свои фирми и незаконно е финансирал СДС, чийто мажоритарен кандидат за депутат бе през 2009 г.

Заради тези твърдения между Волен Сидеров и синия шеф избухна задочен скандал, а Йорданов бе отстранен от работа.

Според Сидеров той е бил шеф на "ЧЕЗ-Разпределение". Всъщност е ръководил дирекция "Експлоатация и поддръжка".

Че вече не е на работа в компанията, потвърди вчера самият Йорданов, след като потърсихме от него отговор на обвиненията. Той само ги нарече "глупости" и отказа повече коментари. От ЧЕЗ пък разказаха, че се разделят с Йорданов по взаимно съгласие, напускането му точно вчера било неприятно съвпадение със скандала.

Дружествата на ЧЕЗ в България не са политически обвързани с дейността и финансирането на никоя политическа партия, в това число СДС, и твърденията на лидера на "Атака" не отговарят на истината, се казва в позиция на компанията, подписана от шефа Петър Докладал. Източници от енергото обаче са категорични, че Йорданов е отстранен по политически причини.

 

„Труд": Иде краят на клиничната пътека

Клиничната пътека умира. Догодина тя ще бъде заменена от диагностично-свързаните групи. Под неясното за хората наименование се крие следното: при влизане в болница пациентите ще бъдат лекувани както срещу спешното си заболяване, заради което са потърсили доктор, така и срещу придружаващите болести. Това съобщи вчера пред "Труд" д-р Ивайло Ваклинов, експерт от Министерството на здравеопазването.

Ето какво предвижда новата методика: в болница пристига например пациент с инфаркт и диабет. Инвазивните кардиолози веднага ще направят всичко необходимо за спасяването на болния. "В същото време непрекъснато ще се ползва ендокринологичната помощ от друго звено и всичко това нонстоп ще се калкулира. А лекарите ще разполагат с финансова оценка освен на лечението на инфаркта, но и на захарната болест", обясни д-р Ваклинов. Той е убеден, че когато на болницата се създадат условия за работа и финансиране на докторите, пациентът ще получи много добър краен продукт.

"Да го кажем по-просто - пациентът ще се излекува в един цялостен епизод. А не първо да лежи една седмица в кардиологично отделение заради инфаркта, а после в ендокринологично, за да може болницата да си получи пари и заради извършената терапия срещу диабета", каза още експертът на МЗ.

 

„Труд": СДС: Монополите се разпищолиха!

Максималната неустойка за потребител, прекратил предсрочно договора си с мобилен оператор или друг доставчик на електронни услуги, да е 8% от сумата, която би дължал

до изтичане на договора. При промяна на тарифния план неустойката да е 5%.

Това е една от поправките в Закона за електронните съобщения, внесени от депутата от СДС Михаил Михайлов.

Сините предлагат още мобилните оператори да нямат право да сключват договори за повече от 12 месеца, да не ги подновяват автоматично и месец преди изтичането им операторът да е длъжен да уведоми клиента. Законопроектът задължава прехвърлянето на номера да става максимум за месец, а след 20 ч да не се изпращат рекламни съобщения. "Крайно време е мобилните оператори да не се държат с хората като с крепостни селяни", отсече лидерът на СДС Мартин Димитров и попита какво работят в Комисията за регулиране на съобщенията.

 

„Стандарт": Мексиканска вълна с цените

Мексиканска вълна с цените удря по джоба ни. Горивата са на път да счупят рекорда от 2008 година, когато петролът вървеше по 150 долара за барел. Сега най-високата му цена е едва $112, но по родните бензиностанции бензин А 95 се предлага по 2,45 лева литърът, точно както преди 3 г. Дизелът пък струва 2,54 лв. и е само на три стотинки от тогавашния таван. Превозвачите първи повлякоха крак с вдигането на цените. Автобусните билети ще поскъпнат с 5-7% веднага след празниците. Керосинът скочи с $44, но увеличението засега ще е за сметка на авиокомпаниите. Скъпите горива неизбежно ще вдигнат цените на газа, парното и храните. Спекулантите също ще се възползват, твърдят икономисти. Правителството  реагира, като вкара в дневния си ред създаването на спецзвено, което да следи изкуственото повишаване на цените.

„Стандарт": Вадят базилика до US посолството

Безценни старини са "подпрели" посолството на САЩ от няколко страни. Южният парк в столицата се оказа място, в което е запечатана древната история на Сердика. Мнозина софиянци са виждали разкритите руини източно от щатската мисия, но малцина знаят, че там преди столетия е имало древнохристиянска базилика. Тя е била център в крайградския манастир "Света Троица". В него пък се провеждали заседанията на прословутия Сердикийски събор през 343-344 година след Христа, който бил посветен на Триединството и Единосъщието. Малки парчета от светата обител бяха разкрити случайно при строеж през 2000 г. Тогава строителният предприемач Весела Барбукова плати за археологическото проучване със собствени средства. Оттогава общината започна и проучване какво точно има под терена на бизнес дамата. След като се оказа, че там се крие един от най-големите обекти на Антична Сердика, общината реши уникалната ценност да бъде експонирана изцяло. За да се случи това обаче, теренът трябва или да се отчужди, или да се предложи замяна, която става възможна с промените в Закона за културното наследство.

"До американското посолство има и стара турска крепост, под която археолозите предполагат, че лежат руините и на римска крепостна стена", разказа главният архитект на София Петър Диков. Според него този обект може да се окаже един от най-интересните в столицата. След като се завършат проучванията, двете забележителности ще станат част от атракциите в парка, смята Диков.

„Монитор": Гаражи бълват пътни знаци менте

Гаражни работилници произвеждат и продават пътни знаци, неотговарящи на стандартите, алармираха пред "Монитор" от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" (ББАПБ).

Фолиото на ментетата не издържа повече от 2-3 години, при положение че стандартните светлоотразяващи покрития от най-нисък клас имат гаранция от 7 години, поясни Никола Шамаранов, член на управителния съвет на ББАПБ. Още по-страшното е, че почти всички произведени полулегално табели, монтирани край шосетата и по улиците, носят големи рискове за здравето и живота на участниците в движението, уточни Шамаранов. Той посочи пример с недобре закрепени пътни знаци, изрязани от обикновено тенеке, с остри ръбове, които при силен вятър или при удар от превозно средство лесно ще паднат и може да наранят хората наоколо. Въпросната табела е сложена на спирка на градския транспорт, което я прави още по-опасна.

 

„Монитор": 22 000 гурбетчии стягали куфарите всяка година

По време на прехода всяка година по 22 000 човека са стягали куфарите за чужбина. Според първите приблизителни данни от преброяването българите са намалели с 1,220 млн. в сравнение с 2001 година по данни, събрани до 22 февруари.

„Числата все още не са точни, нито можем да ги коментираме, преди да разберем какво се крие зад тях", твърди Финка Денкова, която отговаря в НСИ за демографската статистика.

Последните данни от регистрите сочат, че у нас живеят 7 563 710 човека. Най-рано в началото на април, когато бъдат обобщени първите резултати, ще можем да пресметнем колко сме намалели заради демографския срив и емиграцията. Заради отрицателния прираст (т.е. починалите надвишават ражданията) всяка година нацията се свива с близо 40 000 човека.

 

„Монитор": Военната полиция излиза на улицата

Военната полиция ще има почти същите правомощия като служителите на МВР, работещи на улицата. Това е заложено в закона за Военната полиция, който днес ще бъде обсъждан на заседание на Министерския съвет. ВП ще изпълнява съвместно или във взаимодействие с МВР охрана на обекти, разкриване, предотвратяване и пресичане на терористични актове, незаконно разпространение на оръжие и освобождаване на заложници, пише в проекта за закон. Военните полицаи освен това ще могат да задържат извършители на престъпления от общ характер. В правомощията им ще е и полицейска регистрация на лица и разследване на авиационни произшествия и инциденти с въздухоплавателни средства.

„Дневник": Акция "Респект II" на Найденов срещу цените

Безплодните акции на земеделското министерство срещу поскъпването на храните и публичното заклеймяване на "спекулата" прераснаха в идея да се въведе държавен механизъм за наблюдение и "намеса при необходимост" на пазара. За нея съобщи във вторник земеделският министър Мирослав Найденов, очаква се утре да бъде обсъждана на заседание на Министерския съвет.

Без да даде никаква конкретика, министърът обясни само, че ще предложи "пакет от мерки, с които да се следи движението на цените на храните и договорните отношения по веригата производител-преработвател-търговец", а министър-председателят ще има инструментариум да налага санкции при "отклонение".

Идеята беше аргументирана с последното проучване на "Алфа Рисърч", според което за 80% от българите поскъпването на храните е най-лошото събитие в последните три месеца, което влияе зле на имиджа на кабинета. "След като е така, те очакват по някакъв начин правителството да реагира", каза вчера Найденов. Точно преди коледните празници Мирослав Найденов прати ветеринарите да проверяват цените на храните, за да респектират търговците.

 

„Сега": За месец кабинетът натрупа 1/4 от дефицита за годината

Само за месец правителството е инкасирало 1/4 от допустимия по закон дефицит за цялата 2011 г. Хазната започва новата година на минус от 477 млн. лв., става ясно от бюлетина за изпълнението на бюджета към 31 януари, оповестен вчера. До 31 декември финансовият министър трябва да се вмести в 2 млрд. лв. дефицит, ако ГЕРБ не иска за трета поредна година да актуализира бюджета.

За сравнение дефицитът през януари 2010 г. бе само с 22 млн. лв. повече от сегашния, а през миналата година дупката в хазната достигна 2.8 млрд. лв. и с това надскочи поставения от Брюксел таван от 3% от БВП.

Тазгодишният януарски дефицит се дължи основно на плащането на лихвите по външните и вътрешните заеми, което става през два месеца от годината - януари и юли, твърдят от МФ. През първия месец от годината са преведени 234 млн. лв. за тази цел. Иначе направените харчове са с 95 млн. лв. по-малко от м.г., изтъкват от финансовото ведомство.

От данните на министерството обаче се вижда, че проблемът продължават да са слабите приходи. През януари те не само не се подобряват, но дори се влошават с около 70 млн. лв. в сравнение с м.г. Става дума предимно за акцизите върху цигарите, от които са събрани 183 млн. лв. по-малко, отколкото същия период на м.г. Обяснението на финансовото министерство е, че миналия януари приходите от налога са били сериозно завишени заради презапасяването на фирмите с бандероли с по-ниската ставка преди шоковото вдигане на акциза от началото на 2010 г. Останалите основни данъци са на нивата от м.г. - ДДС, данък върху печалбата и върху доходите на физическите лица. Това обаче изобщо няма да е достатъчно, за да измъкне бюджет 2011, защото тази година по план трябва да се съберат с 1.7 млрд. лв. повече пари от данъци в сравнение с 2010 г. Иначе няма как държавата да си осигури разходите, които през т.г. се планира да бъдат с около 1.5 млрд. лв. повече от миналата.

 

„Дума": Спряха проекти за пристанищата Варна и Бургас

Кабинетът спря проекта за строеж на контейнерни терминали в пристанищата Варна и Бургас. Тази година строителството на двата терминала трябваше да започне и да приключи през 2014 г. Условията на заема са били много изгодни и в страната са щели да влязат 450 милиона лева за български фирми, които да построят важните обекти.

На последното си заседание кабинетът се е отказал от заем от японската държавна Банка за международно сътрудничество за изграждане на два контейнерни терминала във Варна и в Бургас, оповестиха от левицата. Това решение е късогледо и липсва каквато и да било аргументация за него, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Той напомни, че контейнерните терминали са от ключово значение за развитие на пристанищата във Варна и Бургас, а тяхната липса обрича страната на геостратегическа изолация.

Според бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев правителственото решение обрича на голямо забавяне строежа на терминалите, а това ще доведе само до загуби на България. Мутафчиев смята, че последствията ще се отразят и върху развитието на транспортните коридори, и върху цялостното развитие на българската икономика. Станишев предположи, че това може да се отрази много негативно и да влоши двустранните отношения с Япония.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини