Асеновград си поиска Белинташ от държавата

Асеновград иска от държавата да й предостави безвъзмездно за управление тракийското скално селище Белинташ. Предложението на кмета д-р Христо Грудев бе прието с единодушие от общинските съветници. По думите му това е единственият възможен вариант общината да може да кандидатства за финансиране по линия на Норвежкия фонд за подпомагане на културното наследство. Не сме в състояние да разработваме и защитаваме никакви проекти, ако нямаме права на собственост върху обекта. Случаят е аналогичен с националния паметник на културата Асенова крепост, поясни градоначалникът. От миналата година с решение на МС общината вече има право на собственост върху Крепостта.

До момента Белинташ има единствено статут на защитена зона със специален регламент на потенциално застрояване. Предстои да се реши как ще се действа с частните парцели и право на застрояване в непосредствена близост до археологическата ценност. Не е тайна, че точно в подхода към скалното плато има спорен храмов строеж. Общината успя да осуети разрастването му, но не и да го спре.

Белинташ е определяно като най-загадъчното тракийско светилище в района. Съществувало от халщата до късната Античност върху непристъпната скала могат да се видят обредни урни и корита с улеи, на които са се извършвали древни езически ритуали.

Красимира Нешева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини