Делегация от община Асеновград участва в тържествата на руския град Старий Оскол по повод Деня на победата – 9 май

Петчленна делегация на община Асеновград, водена от заместник-кмета Теню Манолов участва в тържествата на руския град Старий Оскол, Белгородска област, по повод Деня на победата – 9 май.
 
Програмата по отбелязването на 66-та годишнина от победата над хитлерофашизма в побратимения с Асеновград град започна със слово на кмета на Старий Оскол Павел Евгениевич Шишкин, съобщи Манолов. Поздравителен адрес до кмета на Старий Оскол и жителите на града е бил прочетен и от името на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев.
 
С указ на президента на Русия Дмитрий Медведев от 5 май 2011 година Старий Оскол е обявен за Град на войнската слава, съобщи заместник-кметът. Това признание е присъдено на общо 40 руски града, които са знаково свързани с Втората световна война и разгрома на хитлерова Германия, обясни Манолов.
 
Тържествата продължават с поклонение на Атаманското поле, могилата на която се водят решаващите боеве за Старий Оскол. С тържествено поклонение на Прохоровското поле е отбелязана и 68-та годишнина от най-голямото в историята и на двете държави /СССР и Германия/ сражение, в което участват общо 1200 танка и самоходни оръдия. То се е състояло през юли 1943 година и с него завършва битката при Курск. На мястото на някогашната битка има разположени войнишки шатри, където всеки може да демонстрира как и с какво са се хранили руските войници, каза още Манолов.
 
Делегацията, в която са още началникът на отдел „Култура“ в община Асеновград Даниела Костова, директорът на МБАЛ „Асеновград“ д-р Иван Червенков, директорът на фирма „Калцит“ Иван Кръстев и Мая Краева, директор на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще остане в Старий Оскол до 12 май. През това време са планирани поредица от срещи свързани с образованието, бизнеса и здравеопазването, припомни Манолов.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини