Номинират доктор и издател за почетни граждани на Асеновград, старейшини решават с таен вот

  Силнооспорваното години наред номиниране на почетни граждани на Асеновград и тази година няма да бъде прескочено като процедура. В местния парламент този път са депозирани две предложения и най-вероятно те ще бъдат допуснати до гласуване в местния парламент идната седмица. Предложението е за д-р Йовко Червенков с аргумента, че е бил управител на асеновградската болница, номиниран от колектива на болницата. Второто предложение е за собственика на издателска къща „Екобелан” Иван Желязков. Неговата номинация е от името на Ротари клуб –Асеновград и е за активна издателска дейност. Общественият коментар не спестява тук и отметката за неособено коректна зависимост: номинираният д-р Йовко Червенков е баща на вече трети мандат настоящ управител на болницата Иван Червенков. Издателска къща „Екобелан” пък има договори за обслужване на община Асеновград и в момента.

    По регламент общественият елемент в одобряването на номинациите за почетните звания в Асеновград е сведен до абсолютния минимум. Предложенията се внасят от всякакви възможни организации, включително се е допускало и самономинации, при това не веднъж. Оттам чисто административно „ сито” в лицето на кмета, председателя на местния парламент и секретаря на общината преглеждат номинациите и ги внасят пред съветниците Последните пък пак по регламент нямат никакво право да правят дебат по номинациите, само гласуват, но пък изрично с таен вот. Ако на някого цялата тази процедура му се струва лишена от логика и предизвиква недоумение, не е единствен. Вероятно подобен конфузен регламент стана трайна причина номинирането за почетни звания в Асеновград критично да девалвира години наред и вече колцина помнят имена и основания за присъждането им.

   След като идната сряда съветниците най- вероятно абсолютно предизвестено ще одобрят и двете номинации, на празника на Асеновград в края на май, ще има и връчване на почетните звания. Няма нито едно предложение за присъждане на останалите, по-малки почетни отличия за годината- плакет, значка и други.

Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини