Община Асеновград осигури средства за първия етап за пътя до манастира “Св. Петка”

"Св.Петка Мулдавска"
Община Асеновград осигури 120 000 лева за първия етап за изграждане на път от разклона на с. Мулдава до манастира “Св. Петка Мулдавска”, който е с дължина близо 4 км. Предстои провеждането на процедура за избор на изпълнител, тъй като общината вече има разработен план на стойност 39 000 лева. Това каза пред журналисти кметът на общината д-р Христо Грудев. Той припомни, че целият проект за пътя, с маркировката и пътните знаци ще струва 500 000 лева.
 
Кметът на общината пое ангажимента пътят до Светата обител да бъда изграден възможно най-бързо след пожара там. За целта бе необходимо разрешение от Министерството на земеделието и горите, тъй като теренът през който трябва да мине пътя е от горския фонд. Към момента той не съществува в националната пътна мрежа, а на кадастралната карта се води пътека, каза още Грудев. Независимо от това общината го поддържа и през зимата и по него мога да минат автомобили с висока проходимост.
 
От експертно пожаро-техническото заключение за пожара в манастира на 3 октомври 2010 година става ясно, че най-вероятната причина за това е късо съединение в електрическата мрежа. Това становище се подкрепя и от свидетелските показания на лица, които твърдят, че пожарът е възникнал от абажур в манастирската библиотека. Според експертите допълнително отежняващи обстановката тогава са били старата и овлажнена електрическа мрежа в крилото с библиотеката. Всичко това отхвърля втората версия, по която са работили експертите - умишлен палеж.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини