Комарите избират бираджиите

Житейският опит показва, че пиенето на бира едва ли е най-удачният начин, за да бъде впечатлен потенциален партньор, освен ако и той не е любител на пивото.

За комарите обаче то има притегателната сила на магнит, съобщава Ем Ес Ен Би Си. Какво привлича кръвопиещите насекоми към едни хора повече, отколкото към други? Отговор на този въпрос дават специалисти от университета на Флорида.

Изследователите обясняват, че предпочитанията на комарите се обуславят от зрението и миризмите. Веднъж набелязали мишената си, върху летящите кръвопийци най-силно въздействие имат издишваният от човека въглероден диоксид и топлината на тялото.

Специалистите допълват, че "по-твърдият бирен дъх" и загрятата от консумацията на алкохол кожа на пиячите привличат комарите като с магнит. Съветът на учените в случая е да се пие умерено и у дома.

Други притегателни за комарите миризми са на отделящата се след тренировки млечна киселина, както и "уханията" на ацетон и естрадиол. Леко повишената телесна температура също привлича кръвопийците, което прави особено уязвими бременните жени.

Изследователите напомнят, че заради острото си зрение комарите предпочитат тъмните цветове, така че ако човек иска да избегне ухапванията им, трябва да носи светли дрехи с дълги ръкави, и дълги панталони.

Някои видове хапещи насекоми обичат острите миризми. Поради тази причина е препоръчително човек да се къпе редовно, но да избягва твърде ароматните сапуни и шампоани, тъй като те също привличат комарите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини