Солариумът - за и против

В епохата на Възраждането еталон за красотата е била бялата кожа и всички красавици са се опитвали с всички достъпни начини да си избелват лицето и ръцете. Но през 20 век на мода идва загарът и всички се насочват към  плажовете и солариумите.

Солариумът осигурява равномерен тен през цялата година. Понятието “солариум” произлиза от латинската дума “sol” (слънце). В миналото е използвана за означаване на големи тераси, на които римляните се припичали на слънце. Днес понятието назовава уреда, излъчващ ултравиолетови лъчи - един от основните методи за получаванена бронзов загар.

В солариумите се извършват процедури с апаратура, излъчваща УВ лъчи от определен спектър – Аи В. Те не трябва да излъчват “С“ лъчи, т.е. да облъчват с дължина на вълната под 280 нанометра ( лъчите от спектъра А и В са полезни за организма, а С лъчите се дискутират като един от факторите за развитие на карцином на кожата).

Облъчването на тялото от УВ лъчи става по определени схеми, които трябва да са съобразени с цвета на кожата, и е препоръчително да се следят от медицинско лице. Това определя продължителността  на процедурите и задължителната почивка от 24 до 48 часа между първата и втората процедура. Препоръчителната доза солариум е от минимум 12 до 20 сеанса  разпределени 2 пъти годишно. Един сеанс продължава от  3 до 10 минути като се удължава постепенно в зависимост от мощността на солариума.

Солариумите се разделят на обикновени, полуинтензивни и с високо налягане. А според положението, което заема тялото, са хоризонтални и вертикални. Има и домашни солариуми, които са с доста по-малка мощност от професионалните. “Качественият” солариум е с добра вентилация, система за контрол, брояч на времето.Лампите трябва да се подменят редовно, както и да се дезинфекцира кушетката при вертикалния солариум.

         Ползата от солариума

Ултравиолетовите лъчи проникват дълбоко в тялото и също като слънцето карат кожата да произвежда меланина, който я предпазва. Освен това подпомагат образуването на витамин D,намалявайки риска от остеопороза. Ултравиолетовите лъчи стимулират нервната система. Затова солариумът се препоръчва при умора и склонност към депресия.

         Вредата от солариума

Солариумът става вреден, когато се стигне до свръхизлагане. Тогава ултравиолетовите лъчи водят до натрупване на свободни радикали. Те от своя страна унищожават колагена. Кожата загубва еластичността си и е предразположена към бързо стареене. Прекомерното излагане на соларни лъчи увеличава риска от ракови заболявания на кожата – един от най-бързо развиващите се в сравнение с другите онкозаболявания. Солариумът предизвиква появата и на психологическа пристрастеност,наречена тенорексия.Тенорексиците се смятат за прекалено бледи и стигат до крайности като поддържат шоколадов тен целогодишно. При тях рисковете за развитие на злокачествено заболяване на кожата е много по-голям.

          Противопоказания

Солариумът не се препоръчва в следните случаи: при бременност; по време на менструация; след излагане на слънце; след епилация с кола-маска и с ток; при хиперпигментация и дерматози; при застаряла кожа; при стрес и неврози (UV лъчите възбуждат); при сериозни смущения в кръвообращението (хипертония, сърдечни заболявания) и непосредствено преди или след хранене.

 Според СЗО ползването на солариум с козметичен ефект не е полезно за здравето и не бива да се практикува, без да е съобразено и назначено от дерматолог. За СЗО соларните и дори слънчевите бани трябва да се  извършват след консултация с дерматолог, който да оцени риска от UV излагане, да направи предписания и да следи периодично за поява на белези за свръх излагане.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини