Кредитен балон в Турция?

Наричат турския премиер Реджеп Тайип Ердоган "новия султан в нео-османската империя в Близкия изток", пише днес в коментар израелският вестник "Йедиот ахронот". Вестникът предупреждава, че реалното икономическо състояние на Турция не отговаря на представите за мощна империя, тъй като страната е застрашена от спукване на кредитния балон, раздуван през последните 18 месеца.


Бюджетният дефицит на разпадащата се Гърция е около 10 на сто от БНП - и светът се вкамени от страх. В същото време дефицитът на Турция вече е 9,5 на сто от БНП, и въпреки това на страната все още се гледа като на пример за икономически успех. През последните години икономиката на Турция се характеризира с бързо разрастване на кредитите и ипотечните заеми, при това при много ниски лихви.


Централната банка финансира увеличаването на кредитите, отпуснати от търговските банки, като ги рефинансира. Но за да има средства за това, Централната банка на Турция взема заеми от световните финансови пазари. Въпреки това дефицитът продължава да расте и към края на годината ще достигне 10 на сто от БНП, изтъква вестникът.


През последните 18 месеца - които бяха месеци на изборни кампании - външният дълг на Турция се увеличи почти два пъти. Само малка част от този дефицит - около 15 на сто - се финансира от чужди инвестиции. Останалата част се подпира с външни заеми. Вече става ясно, че Ердоган просто купи избирателите на последните избори. Той бе предпочетен не толкова от привързаност към ислямските му възгледи, колкото заради евтините заеми, които се раздаваха, твърди вестникът.


Това доведе до раздуването на кредитен балон в Турция, който може скоро да избухне, тъй като падежът на дълговете наближава. Ердоган се надява, че саудитците ще му подадат ръка, но това не е сигурно че ще стане, посочва "Йедиот ахронот". Освен това реалната безработицата в Турция вече е към 13 на сто, а курсът на турската лира продължава да пада. И при тази слаба парична единица и фондов пазар, който се срина с 40 на сто в доларово изражение през последните шест месеца, Ердоган иска да се превърне в управник на целия Близък изток.


Според вестника Турция подновява скандала с флотилията с цел отклоняване на вниманието.


Отношенията между Турция и Израел се влошиха силно в началото на септември, като повод за това стана доклад, обявяват нападението над турската флотилия за законна, макар и с прекомерна употреба на сила. На 31 май 2010 г. израелски командоси нападнаха в международни води турския кораб, който бе част от международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа. При нападението загинаха 9 турски граждани. Бел. Дир.бг

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини