Нова игра - GSM-ът звъни, ти плащаш

Комисията за защита на потребителите започва проверка на телефонната игра “Стани милионер”, съобщиха от ведомството на Веселин Златев. 

Въпреки че хазартната игра стартира само преди седмица, оплакванията в комисията от клиенти на телекомите са повече от 20. Отделно и в кол центровете на мобилните оператори има много жалби. 

За първи път чрез играта у нас се прилага моделът “позвънява ти друг, а ти плащаш”. 

“Стани милионер” е организирана от “Ню геймс” ООД и при нея регистрацията е безплатна - става с обаждане или изпращане на SMS на кратки номера 145 или 1455. След това обаче клиентите получават SMS или обаждане от споменатите номера, в което се приканват да отговарят на въпроси с натискане на клавиш 1 или 2 на телефона си. Всяко кликване е равно на 2,40 лева, независимо дали отговорът е верен или грешен. 

Моделът на “Стани милионер” е т. нар. ивент билинг - плаща се не самото обаждане, а залогът (ако бъде направен такъв).

В играта на “Ню геймс” преди поканата да отговаряш на въпроси ясно е посочена цената на всеки отговор - 2,40 лв. Проблемът обаче е, че по-възрастните хора трудно възприемат модела да плащаш при входящ разговор и не обръщат внимание на предупреждението. Затова и повечето жалби в Комисията за защита на потребителите са от пенсионери.

“Вече се срещнахме с представители на фирмата организатор. Ще имаме разговори и с мобилните оператори и ще излезем с решение в кратки срокове”, обявиха от КЗП. 

Улеснявали се хората, които не ползват SMS-и 

Играта е в противоречие на досегашната политика на "М-Тел", "Глобул" и "Виваком", които доскоро не позволяваха натоварване на телефонната сметка при входящо обаждане. Всеки оператор може да откаже достъп на хазартни фирми до номерата си, дори и те да имат лиценз от Комисията по хазарта. Сега, след като икономическата криза свали приходите им, явно GSM операторите са променили политиката си.

"Наистина доскоро се въздържахме от подобен тип игри и чакахме реакция от страна на клиентите. Много хора не могат да изпращат SMS-и и за тях залагането след телефонно обаждане е улеснение." Това обясни пред "Труд" Атанас Райков, който отговаря за услугите с добавена стойност във "Виваком". Според него всеки, който иска да опита късмета си в "Стани милионер", плаща по 2,40 лева при посочване на отговор. Говорихме с "Ню геймс" и поискахме условията да са ясно посочени, иначе и при нас има доста оплаквания от клиенти, обясни Райков. Въпреки че хазартната игра стартира само преди седмица, близо 6% от клиентите на "Виваком" вече я играят, уточниха от компанията.

За оплаквания признаха и от "Мобилтел". Оттам обаче уточниха, че не са организатор на залаганията и че предоставят само инфраструктурата си. Същото казаха и от "Глобул".

Източник: trud.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини