Европейските музикални награди на MTV почти се разминаха с музиката

Европейските музикални награди на MTV преди години бяха сред най-престижните музикални отличия, а самите церемонии винаги се превръщаха в огромно шоу, каквото Грамитата рядко са предоставяли.

За съжаление тези дни като че ли са отминали, след като снощи годишните награди бяха раздадени в Белфаст, но печелившите определено не бяха нашите фаворити.

Церемонията бе водена от новата звезда Селена Гомес (Selena Gomez), която все още не знаем с какво стана толкова известна. Главната новина, която едва ли може да изненада някой, е че за съжаление големият победител на вечерта беше Лейди Гага (Lady Gaga).

Тя най-нагло си прибра четири награди – за най-добра изпълнителка, най-добро видео, най-много фенове (Biggest Fan) и най-важното - за най-добра песен с Born This Way. Излишно е да сравняваме този радио хит с истински стойностното парче на 2011 – Rolling In The Deep на Adele, което най-вероятно след години ще се нареди сред вечните класики на музиката на нашето време.

Дълбокият и уникален глас на Adele обикаля Земята през цялата 2011 и с другите й перфектни сингли от мега успешния албум 21, а закръглената британка измести от кориците на списанията всички разголени американки, желаещи да стъпят на музикалния връх.

Всичко това обаче явно не беше достатъчно и Adele не спечели нито една статуетка – нещо, което без съмнение скоро ще бъде поправено на наградите Grammy. Междувременно се надяваме, че поредните отличия във витрината на Гага може и да я откажат да преследва по-нататъшна слава, или пък поне да се концентрира върху пеенето, а не върху гротескните си видеоклипове и костюми.

Притеснителното на тези награди е, че според MTV вотът е решен напълно чрез гласовете на публиката. В последния месец всеки можеше да гласува на сайта на MTV, като в гласуването са се включили безпрецедентните 158 милиона души. Това само показва колко е голямо объркването на музикалната сцена в днешно време, което става особено ясно като видим другото голямо дразнение на последните години – Джъстин Бийбър (Justin Bieber).

Той успя да прибере две награди – за най-добро поп изпълнение и за най-добър изпълнител, където пребори имена като Kanye West и Еminem по напълно необясним начин.

Друга нова звезда, към която нямаме чак толкова критики е Bruno Mars, който не звучи толкова зле в сравнение със своите конкуренти, и успя да вземе две отличия, сред които за най-добър нов изпълнител.

В категорията за рок естествено няма да бъдем така нападателни към Linkin Park, които може би заслужават отличие за албума си A Thousand Suns от лятото на миналата година, но той като че ли вече е доста назад и остава заслепен от успехите на другите номинирани, като всички те изкараха страхотни албуми – Come Around Sundown от Kings Of Leon, I`m With You на Red Hot Chili Peppers и естествено най-тиражираното заглавие на тази есен - Mylo Xyloto на Coldplay.

Наградата за алтернативна музика отиде при 30 Seconds To Mars, за хип-хоп при Eminem, а за най-добро изпълнение на живо – при Katy Perry, което също е доста смехотворно, тъй като през тази година изпълнителката изкара наистина приятни и доста качествени хитове като Firework и Teenage Dream, а бива наградена за своите концерти, които в никакъв случай не са нещо особено.

Едно нормално нещо се случи в края на церемонията – специалната награда за Глобални икони отиде при музикантите от Queen. За съжаление рядко в днешно време намираме изпълнители на модерната сцена, които да се приближават до тези класици. Още по-обидно е когато има такива като Adele, Coldplay и Red Hot Chili Peppers, които биват избутани от новите звезди на масовите медии.

Още музикални новини вижте в mp3.dnes.bg

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини