Десетки убити при протестите в Кайро

От събота, когато в центъра на Кайро започна нова вълна от протести срещу управляващия Висш военен съвет в Египет, до днес при сблъсъци между демонстранти и силите на реда са били убити най-малко 20 души.

Това предаде ДПА, като се позова на официално съобщение на египетското министерство на здравеопазването. Още 425 души са ранени, някои от тях са в критично състояние, съобщи БТА.

Тази сутрин полицията в Кайро предприе нов опит да прогони демонстрантите от лагера им на централния площад "Тахрир". Силите на реда използваха сълзотворен газ и нападнаха полева болница. Протестиращите натрошиха учичната настилка и хвърляха бетонни късове срещу полицаите.

Само седмица преди парламентарните избори египтяните поискаха спешно да бъде съставено правителство на националното спасение, съобщава днес на първа страница излизащият в Лондон арабски вестник "Аш Шарк ал аусат".

Декларация, изготвена от 68 политически и обществени дейци и 11 души от младежите революционери, бе предадена на генерал Мохамад Хусейн Тантауи, главнокомандващ въоръжените сили на Египет.
В нея има шест основни искания за излизане от настоящата криза, първото от които е правителството на националното спасение да се ползва с всички съответни правомощия и да ръководи съставянето на новата конституция, пише арабското издание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини