20 години без Фреди Меркюри

Днес се навършват 20 години от смъртта на Фреди Меркюри - един от основните композитори и вокалист на рок-групата "Queen".

Той е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм. Рожденото му име е Фарук Булсара.

Групата Queen печели почитатели по цял свят, като по време на съществуването си издава общо 18 албума, покорили куп класации.
Вечни са парчета "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love" и "We Are the Champions", "The Show Must Go On".

Днес групата има свое запазено място в Залата на Славата, а Фреди Меркюри остава легенда с творчеството си, в което има и няколко солови албума. Той е един от най-влиятелните музиканти на своето време и до днес. Според класация на MTV от 2005 г. Фреди е най-добрият певец за всички времена. Редакторите на "Rolling Stone" през 2008 г. го поставят на 18 място в класацията на 100-те велики рок музиканти.

Любопитен и с живота си извън сцената, фронтменът на Queen бе обект на интерес и заради нетрадиционните си сексуални предпочитания, като в крайна сметка хомосексуалният му живот доведе и до фаталния му край през ноември 1991 г.

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

През годините той упорито и до последно отрича за болестта си. На 22 ноември 1991 г. в съобщение за пресата, той признава: „Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване."

24 часа по-късно Фреди умира. Погребението е по зороастрийски обичай. Фреди Меркюри е кремиран.
Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин, до днес нейна собственост. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини