Международен ден срещу насилието над жени

Днес е световният ден за борба с насилието срещу жени. Той се отбелязва от 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, показва проучване. Според експертни оценки една от най-често срещаните форми на насилие е изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите премълчават подобни случаи. Според изследването 4 на 100 от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване. Ако се приеме, че пълнолетните българки у нас са около 3 милиона, това показва, че между 100 и 120 хиляди сънароднички са били обект на сексуално насилие. Между 8 и 10 на сто пък е скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие.

Проучване на СЗО показва, че около 70 на сто от жените по света са изпитвали различни форми на физическо или сексуално насилие през някакъв период от живота си. Този процент рязко варира в зависимост от степента на развитие на съответната държава - така например около 15 на сто от жените в Япония между 15 - 50 г. са ставали обект на някакво насилие, докато за страни като Етиопия и Перу този процент надхвърля 70. Според доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун  и двете страни във военния конфликт в Демократична република Конго – правителствените сили и бунтовниците, са извършвали тежки нарушения на човешките права, между които произволни екзекуции, масови убийства, изнасилвания и мъчения срещу мирното население, съобщи BBC на своя уебсайт. Известни са и случаи в Афганистан, където групи мъже пръскали ученички и учителки с киселина в лицето. Предполага се, че извършителите са талибани, които са противници на образованието за жените. Преди година в Сомалия пък фанатизирана тълпа уби с камъни 13-годишно момиче, обвинено от съпруга си в изневяра. Момичето обяснило, че било изнасилено, докато отивало да види баба си, но никой не му повярвал.

Днес пък стана известно, че две журналистки са били подложени на сексуално насилие, докато са отразявали демонстрациите на площад "Тахрир" в Кайро. Журналистка на канал "Франс 3" твърди, че е била бита и тормозена сексуално от хора в цивилни дрехи. Нейна американска колежка разказва от своя страна, че е била подложена на "най-ужасния сексуален тормоз някога".

Международният ден за премахване на насилието срещу жени е приет като такъв след случая с убийството на трите сестри Мирабал, политически противници на режима на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

Ето и координатите на някои от центровете у нас, подпомагащи жени, преживели насилие:

Асоциация "Анимус" - http://www.animusassociation.org, 02/ 983 52 05; 02/ 983 53 05

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, пострадали от насилие - 02/ 981 76 86

Център "Надя" - http://www.centrenadja.hit.bg, nadja@cablebg.net , 02/ 981 93 00

Фондация  "Джендър проект за България" - http://www.gender-bg.org, gender@fastbg.net, 02/986 47 10

Фондация за грижи в общността "Дива" - Пловдив, fgodiva@netvisio.net ,  032/64 23 35, 032/ 64 10 69

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини