Древният аспирин

Над 100-годишното лекарство крие още тайни, пише здрава.bg


Аспирин! Вероятно това би бил резултатът от всяка анкета, в която попитат хората кое е първото лекарство, което им идва на ум. И наистина, аспиринът, т.е. ацетилсалициловата киселина, е класически пример за лекарство, което над 100 години остава основен избор при някои заболявания и състояния. И не само това – специалистите откриват все нови и нови сфери, в които успешно може да се ползва аспирин. Такава е например препоръката малки (до 100 мг) дози ацетилсалицилова киселина да се приемат веднъж дневно за профилактика на сърдечни и сърдечносъдови заболявания, особено при жени.

Малко известен факт е обаче този, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин е била използвана още в Античността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура. Преди това сведения за използването на стрита кора от бяла върба има и от Древния Шумер и Египет.

Като лекарство Аспирин се появява през 1897 г., когато немският химик Феликс Хофман открива колко ефикасно средство срещу ревматизъм и болки е салициловата киселина. За да намали дразнещото й стомаха действие той я ацетилира, т.е. произвежда за пръв път ацетилсалицил.

През 1899 г. фармацевтичната фирма “Байер” започва масовото производство на лекарството, като му дава името „Аспирин” (Aspirin). Още оттогава медикаментът е бил препоръчван като ефективно средство срещу болка, висока температура и възпаление.

Любопитни факти за аспирина:

• В много религии има поверия за магическата сила на върбата. Тази традиция тръгва още от шумерите. С тази вяра се свързва и християнската традиция на Цветница (Връбница) на вратата на дома да се закача венец от върбови клонки – за здраве - за да пази къщата от болести.

• След края на Първата световна война, която Германия губи, САЩ национализират патента за производството на аспирин и го продават на търг. Едва 75 години по-късно фирмата „Байер” успява да си го откупи обратно.

• Първата доза, в която е произвеждан аспирин, е 5 грана – стара фармацевтична мярка за тегло. 5 грана са равни на 325 мг – толкова е и съдържанието в една таблетка т.нар. американски аспирин.

• У нас все още много домакини използват таблетки ацетилсалицилова киселина, като я слагат в бурканите с туршия. Неслучайно традиционната препоръка е да се купува „евтин аспирин” – при неговото производство остава повече несвързана салицилова киселина – именно тя действа антибактериално, т.е. пречи на туршията да се разваля.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини