Sony показа батерия, захранвана с хартия

През 2007 г. японската компания Sony демонстрира музикален плейър, който използва "био батерия" - органична батерия, генерираща електричество, като смила храна, подобно на хората. Но сега компанията показа още по-полезен продукт - батерия, която може да "смила" непотребна хартия и да я превръща в енергия.

Прототипът на батерията, който беше представен на изложение на екопродукти в Токио, показва как може да се използват ензими за разграждането на непотребната хартия и превръщането й в гориво, предаде БГНЕС.

Прототипът генерира достатъчно енергия за захранването на много малък вентилатор. Процесът не прилича на конвенционалните батерии и много повече се доближава до действието на храносмилателната система. Храносмилателният ензим целулаза разгражда целулозата в хартията и я превръща в глюкоза, която био батериите на Sony също могат да използват като гориво.

Сега био батериите на Sony са толкова тънки, че могат да се поберат в пощенска картичка. Te използват плодов сок и генерират достатъчно енергия за слушането на музика в колата. Но смилащата хартия батерия засега генерира съвсем малко количество ток.
Прототипът на биобатерията, която се храни с плодов сок
Зареждане
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини