Жилище за един милиард евро

 Безработен ирландски артист построи жилище от нарязаните останки на 1,4 милиарда евро (1,82 млрд. долара), съобщи Ройтерс.

Франк Бъкли е построил апартамента във фоайето на офис сграда в Дъблин, останала празна от завършването й преди четири години, когато бе пикът на злополучния строителен бум в страната.

Артистът е използвал тухли от нарязани евро банкноти, които е взел назаем от ирландския монетен двор.

"Това е отражение на цялата лудост, която ни беше обзела", казва Бъкли за произведението си, което нарича "жилище за един милиард евро".

"Хората наляха милиарди евро в строителството на сгради, които сега не струват нищо. Исках да създам нещо от нищо", допълва той.

Вълна от евтини кредити заля Ирландия, след като страната се присъедини към еврозоната, надувайки огромен балон на пазара на недвижими имоти. Спукването на балона след 2007 година тласна страната в най-дълбоката рецесия сред индустриализираните държави, принуждавайки някогашния "Келтски тигър" да приеме унизителна финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд.

В пика на треската за недвижими имоти Бъкли е получил 100-процентна ипотека, за да купи жилище за 365 000 евро в покрайнините на Дъблин, въпреки че не е имал постоянен доход. Артистът се е разделил с жена си, която сега живее в къщата, загубила вече поне една трета от стойността си.

От началото на декември Бъкли обитава "жилището за един милиард евро" и работи по "пристрояването" на кухня към дневната и вестибюла.

Стените и подът са покрити с нарязани евра, а "къщата" е толкова топла, че Бъкли спи без одеало.

Стените са украсени с картини, направени от банкноти и монети, включително изображение на къща, изработено от монети от 5 ирландски пенса.

Бъкли изразява надежда, че европейските политици ще разрешат дълговата криза без да разрушат единната валута.

Ако обаче в крайна сметка еврото се провали, артистът ще се радва да използва "загиналите" банкноти на еврозоната като суровина за следващи проекти.

 

 

"Каквото и да говорят за еврото, то е страхотна изолация", отбелязва Бъкли.БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини