Аспиринът и парацетамолът всъщност били вредни

Боли ли те глава, стави ли те въртят – гълтай парацетамол! Простудил ли си се, тресе ли те - вземи парацетамол! При това, хапчетата са евтини и се продават без рецепта. Още повече, че са проверени от времето: аспиринът се употребява в медицината от 100 години, а парацетамолът са го ползвали още нашите баби.

Медиците обаче не мислят така. Нещо повече – те имат резерви към тези лекарства. На това мнение е и професорът по фармакология Кай Бруне от медицинския факултет на Ерлангенския университет, предаде БЛИЦ.

За парацетамола няма място в аптеките

Тези безобидни хапчета могат да предизвикат крайно тежки и даже опасни за здравето странични реакции. „Днес парацетамолът изобщо не биха го допуснали като лекарствен препарат даже и с рецепта, да не говорим за свободна продажба. Даже разрешената денонощна доза от 4 грама може да предизвика тежко отравяне и поражение на черния дроб, а двойното превишаване на дозата съдържа възможността за остра чернодробна недостатъчност” – твърди проф. Бруне. Той предупреждава, че на пазара е пуснат в свободна продажба медикамент, който дори при незначително предозиране може да доведе до смърт. При това чернодробната недостатъчност води до много мъчителна смърт, продължаваща няколко денонощия. „Казано накратко, за този препарат няма място в аптеките” – е категоричен Бруне.

Вредата от аспирина е повече от ползата

Според учения аспиринът не е по-добър от парацетамола. Този класически аналгетик, представляващ ацетилсалицилова киселина, също предизвиква много странични реакции. Затова неговото приемане е оправдано само при пациенти със сериозно сърдечно-съдово заболяване. „Обезболяващото действие на ацетилсалициловата киселина продължава само няколко часа, а ефектът от разреждането на кръвта е за няколко денонощия” – казва професор Бруне. За такива хора е противопоказно да им вадят зъб или да се подлагат на хирургически операции, дори след като няколко дни не са приемали аспирин. Приемането на аспирин означава повишен и неоправдан риск от кръвотечение.

Професорът се отнася крайно скептично към превантивната употреба на аспирин с превантивна цел за предотвратяване на атеротромбоза и коронарна болест на сърцето.

Не само професор Бруне мисли така. Ново научно изследване на британски медици, публикувано тези дни в списание Archives of Internal Medicine, свидетелства, че рискът от приемането на аспирин е оправдан само при пациенти, които вече са претърпели тежък инфаркт на миокарда или инсулт. Ръководителят на това изследване Косик Рей, професор от лондонския университет "Свети Георги", не се съмнява: "Здравите хора имат от аспирина повече вреда, отколкото полза".

Алтернативите са ибупрофен и диклофенак

И все пак какво да се прави, ако ви заболи глава или мъчи зъб? Професор Бруне препоръчва да се обърнете към алтернативните препарати ибупрофен и диклофенак. Тези медикаменти са подробно изучени през последните 30 години и също са допуснати за продажба без рецепти в пълно съответствие със съвременните представи за безопасност на лекарствените средства.

"Разбира се и тези субстанции също могат да причинят вреди, особено ако се приемат продължително и във високи дози – казва ученият. – Сред възможните странични ефекти са повишено кръвно налягане и стомашни кръвотечения. Все пак това са лекарства, а не бонбончета. Но като цяло тези субстанции се понасят по-добре, отколкото аспирина или парацетамола. Преимуществата на ибупрофена и на диклака са още и в това, че те се отстраняват бързо от организма, затова рискът от предозировка е много по-нисък и не представлява опасност за живота."

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини