ООН: Водата намалява критично

Снабдяването на света с вода е подложено на натиск заради климатичните промени и нарастващите нужди от храна, енергия и санитарни услуги за бързо увеличаващото се население, сочи изследване на ООН, предаде БГНЕС.

"Сладката вода не се използва устойчиво", пише генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова в комюнике. "Точната информация остава разпокъсана, а управлението е фрагментирано. Бъдещето става все по-несигурно, а рисковете се очаква да се задълбочат", допълва тя.

В доклада се посочва, че нуждите на земеделието, което вече използва около 70% от сладката вода, вероятно ще се увеличат с поне 19% до 2050 г., тъй като населението на света ще нарасне с около 2 милиарда души до 9 милиарда. Дотогава земеделците ще трябва да произвеждат 70% повече храна, тъй като нарастващият стандарт на живот означава, че хората търсят повече храна, и в частност месо.

Докладът ще бъде обсъден на Световния форум за водата, който започва днес във френския град Марсилия. В документа се предупреждава, че под земята се е извършила "тиха революция", тъй като количеството вода, извличано под повърхността на земята, е нараснало три пъти през последните 50 години и по този начин буферът срещу сушата е бил премахнат.

И тъй като търсенето нараства, снабдяването с вода в много региони е вероятно да намалее заради променените дъждовни периоди, по-голямата суша, топенето на ледниците и промененото течение на реките, се отбелязва в доклада.

"Климатичните промени ще засегнат драстично производството на храни в Южна Азия и Южна Африка до 2030 г. До 2070 г. натискът върху снабдяването с вода ще бъде усетен в Централна и и Южна Европа", се посочва в доклада.

В Азия живее 60% от световното население, но там се намират само около една трета от водните ресурси, отбелязват още авторите. Отделно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувано миналата седмица, прогнозира, че търсенето на вода в световен план ще нарасне с 55% до 2050 г., като над 40% от световното население вероятно ще живее близо до водни басейни, подложени на натиск.

В доклада се отбелязва, че заради ограниченото снабдяване, политиците ще трябва да управляват по-добре конкурентните искания на земеделците, производителите на енергия и хората, търсещи питейна вода и вода за санитарни нужди.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини