Мусака от картофи, ориз и домати

Мусака от картофи, ориз и домати

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Обелените картофи се нарязват на филии и се полуизпържват в олиото. Скълцания лук се задушава в малко олио и към него се добавя оризът. Когато оризът стане стъклен, се добавят 1-2 нарязани ситно домата и малко вода.

Щом оризът попие водата, съдът се отстранява от котлона. Останалите домати се нарязват на филийки. 1/2 от тях се нарежда на дъното на подмазнена тава. Върху тях се нареждат половината от подготвените картофи и се разстила оризовата смес.

Следват пак ред картофи и домати. Между редовете се поръсва с подправки и натрошен бульон. При нужда може да се долее малко водичка. Ястието се слага да се запече, след което се залива с разбитите заедно половина яйца и млякото, разбити с малко сол и черен пипер. Пече се до зачервяване.

От запърженото в малко мазнина брашно и останалите яйца и мляко се приготвя гъст бешамелов сос, който се сипва върху почти готовото ястие и се поръсва с настъргания кашкавал. Мусаката се доизпича до приятен загар. Мусаката от картофи, ориз и домати се поднася със скълцан магданоз.

Източник: gotvach.bg

Последни новини