Божков и имена на прехода изскочиха от чекмеджетата на Бобокови

Арестуваният зам.-министър на екологията Красамир Живков и бизнесмените братя Бобокови са сред десетимата обвиняеми в аферата с опасните отпадъци, съобщи прокуратурата, която хвърли на медиите и една сензация – списък с имена на емблематични фигури на прехода, срещу които са изписани парични суми, а освен това е отбелязан брой на "бандитите", разделени съответно на "живи" и "убити". Въпросният списък е бил открит в дома на единия от братята Бобокови. От иззетите документи изплува и името на наблюдаващ прокурор по дело срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Така и не стана ясна обаче връзката на тези "находки" с настоящото разследване за отпадъците.

Според прокуратурата в основата на схемата е незаконен внос на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране, а зам.-министър Красимир Живков е обслужвал тази схема на Атанас и Пламен Бобокови, с които е бил в "изключително близки" отношения.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи в събота, че като обвиняеми са привлечени 10 души, от тях 7 - за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Другите трима са обвинени за данъчни престъпления.

Живков покровителствал схемата

В хода на разследването е установено, че Живков е бил в изключително близки вазимоотношения с братя Бобокови. Той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята, свързана с вноса на отпадъци от чужбина, твърди прокуратурата.

Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица както от Министерство на околната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ със заплахи за уволнения и други въздействия.

В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало уволнения.

Установено е, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

Какво ли значи този списък  

При претърсването на над 40 адреса в цялата страна са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи, луксозни автомобили.

От жилището, обитавано от обвиняемия Атанас Бобоков, е намерена и цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева.

По-късно прокуратурата пусна списъка, без да уточнява обаче какво точно означава той и каква е връзката му с разследването за отпадъците. Имената са на бизнесмени, фигури от сенчестия свят, собственици на медии и пр., които формираха "бизнес елита" преди две десетилетия. Сред упоменатите са Любен Гоцев, ПИБ, ВИС, Маджо, Г. Гергов, ТИМ, Младен Мутафчийски, Емил Кюлев, Красимир Гергов, Славчо Христов, Краси Стойчев, Лора Виденлиева, Ветко, Алексей Петров, Радосвет Радев, Сашо Дончев пр. Най-голяма парична сума – 400 млн. лв. - е изписана срещу името на финансиста Димитър Желев.

Според неофициални източници на Mediapool, изписаните суми отразяват оценката на богатството на въпросните лица и групи към онзи момент, но твърде произволна оценка, правена на коляно. Само изготвилите списъка могат да кажат какво точно са имали предвид, но той изглежда като съчинен на маса. Направен е опит за "категоризация" – част от въпросните лица са упоменати като "бандити" и разделени в подкатегории – "убити" и "живи". По същата логика разбираме, че трима души от списъка са в чужбина.

Списъкът вероятно е бил актуален към 2004 г., ако се съди по това, че към онзи момент Илия Павлов вече е убит, а Емил Кюлев – жив.

От държавното обвинение казаха, че информацията от този списък ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

И наблюдаващ прокурор по дело срещу Божков...

От жилището, обитавано от обвиняемия Пламен Бобоков, са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления.

Схемата с отпадъците

Събраните доказателства сочат, че фиктивни търговски дружества, контролирани от Бобокови и други обвиняеми лица, никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации.

Събрани са доказателства и за фирми в Италия, контролирани от обвиняемите. Намерени са електронни подписи на търговски дружества, регистрирани в Италия, но под реалния контрол на обвиняемите български граждани, съобщи прокуратурата.

Престъпната дейност е била насочена към изграждането на верига от дружества, регистрирани в България, Итария и други държави, чиято цел е била дейността да бъде представена като законна.

В разследването ще участват и органи от Италия, които ще имат конкретни задачи.

Един от заподозрените участници в престъпната група е обвинен във вторично престъпление за управление на опасни отпадъци.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните. За втория брат Бобоков  ще се иска мярка за неотклонение "парична гаранция" от един милион лева.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който участва в пресконференцията, каза, че по случая се работи отдавна без всякаква публичност. До настоящите разкрития се стигнало и след разпоредената в началото на тази година проверка на главния прокурор на всички места, на които се депонират отпадъци.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    11
    11111
    0 0
    13:42, 31 май 2020
    най отгоре вляво пише....бандити ...следва списъка...
  • 2
    Не
    Ненчо
    1 0
    16:32, 31 май 2020
    Прокуратурата публикува „списък“, намерен при обиските на Бобокови.
    Тоя списък мяза на списък с по колко милиона са щавени въпросните особи.
    Въпросът е към кого са отишли милионите!
    Впрочем такъв „списък“ може да се намери в бюрото и на всеки разследващ журналист, който борави с инфо и прави анализи.
  • 3
    Би
    Бивш полицай
    3 0
    16:34, 31 май 2020
    Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически Живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) – негова е Мултигруп“ и др. – и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) – негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни Кадри на едрия Капитал“ са бивши офицери от ДС.“
  • 4
    Ив
    Иван
    1 0
    16:26, 2 юни 2020
    Поне Бобокови успяха да ги хванат за разлика от Цецо Василев и Божков!
Последни новини