Зверски изнасилената от синове на украински велможи Оксана почина

Групово изнасилване и убийство на млада украинка потресе цялата страна. 18-годишната Оксана Макар беше изнасилена преди три седмици. После изнасилвачите й, които са синове на висши чиновници и бивш прокурор, се опитали да я удушат, след което я запалили. Оксана почина вчера сутринта в болницата в Донецк от белодробен кръвоизлив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според директора на болницата Емил Фистал тя е била обречена. Украинският президент Виктор Янукович и премиерът Микола Азаров изразиха съболезнованията си. Азаров подчерта, че милиони украинци са вярвали, че Оксана ще се оправи и се зарече, че нейните убийци ще бъдат "безкомпромисно" наказани.

Трагедията стана на 8 март в град Николаев в южната част на страната. 18-годишната красавица Оксана се веселила в заведение, където се запознала с  23-годишния Максим Присяжнюк и 21-годишния Артьом Погосян. Те били приветливи и любезни, черпили я, шегували се. Стараели се да се харесат на симпатичното момиче. Късно вечерта тръгнали да я изпращат и по пътя към дома й предложили да се отбият при техен приятел 23-годишния Евгений Краснощек, който правел страхотно кафе и имал разкошна музикална уредба, пише abc news, цитиран от в."Труд". Веселбата продължила. Но заедно с кафето, продължили да наливат на Оксана и твърди напитки. В един момент момичето задрямало. Тогава тримата се нахвърлили върху нея и започнали да я изнасилват, разказа пред медиите представител на пресцентъра на местната полиция. След като се наситили, младежите започнали да се гаврят с жертвата си и да навират в нея различни предмети. Когато се изморили, двама от насилниците отишли да си допият, а третият започнал да души Оксана. Докато е била душена, тя е изпаднала в асфикция, което пък е довело до интоксикация на мозъка. За да заличат следите от зверското престъпление, тримата увивили тялото на Оксана в одеало и го отнесли на площадка за строителни отпадъци. Хвърлили го в яма с боклуци, които запалили, уверени, че никой никога няма да разбере за пъкленото им дело. На практика момичето е било 10 часа на студа, през това време запаленото й тяло е тлеело и Оксана е вдишвала собствените си изпарения от горенето. Най-страшното според лекарите било това, че тя е била в съзнание и напълно осъзнавала какво се случва. На сутринта случаен минувач дочул стонове и позвънил в полицията. От гледката полицията и лекарите останаха шокирани - близо 60% от тялото на Оксана бе изгорено. Откарана е в Донецк, в специализиран център по изгаряния. Оксана остана без бъбреци, двете си стъпала и едната й ръка беше ампутирана над лакътя. Дробовете й бяха увредени от вдишванията на димa. Стотици хора дадоха кръв, за да може да се възстанови. Престъплението придоби мащабите на национален скандал, когато полицията задържа тримата предполагаеми извършители, а после освободи двама от тях. Присяжнюк и Погосян са пуснати на свобода поради липса на доказателства. Дни след престъплението се разбира, че те са синове на бивши високопоставени политици.

Присяжнюк е син на бившия шеф на общинската администрация на град Йеланец, северно от Николаев. Доведен син е на Людмила Присяжнюк, една от висшите чиновнички в Украйна, която бе уволнена от поста си след скандал за взимане на подкупи. Максим прави кариера в политиката, след като става член не на една, а на две партии.

Погосян, е син на бившия прокурор на Николаев Едвард Аракелян, който е и общински съветник от украинската комунистическа партия. Това веднага породи съмнения, че е бил обект на специално отношение от разследващите и ще се спаси от осъдителна присъда. Чрез социалните мрежи разгневените украинци организираха и серия от протести срещу евентуалните опити да се потули скандала с Оксана. В Украйна подобно потулване на скандали, в които са замесени близки на видни личности, е позната практика. Син на депутат, близък до президента, беше осъден на три години условно в края на 2011 г., защото удавил свой бизнеспартньор, като прикачил към тялото му радиатор. Недоволството от съдбата на Оксана се нажежи и от видео, представено като разпит на един от мъчителите на момичето и разпространено в Youtube. Заради размерите, които придоби скандалът, освободените предполагаеми изнасилвачи бяха арестувани отново, а няколко полицаи и представители на местната прокуратура бяха уволнени, съобщава украинското министерство на вътрешните работи. Изнасилвачите може да получат доживотен затвор - най-строгата присъда в Украйна. Заради случая с Оксана депутати дори поискаха да бъде върнато смъртното наказание. Депутат предложи те да бъдат кастрирани.

Тримата садисти Евгений Краснощек, Артем Погосян и Максим Присяжнюк ще бъдат жестоко наказани, щом се озоват зад решетките, коментират пред медиите в Украйна бивши затворници, съобщи Монитор. Според излежалия няколко присъди Василий по прякор Електричката за насилниците няма живот в затвора, колкото и да ги крият - те биват наказвани по пандизчийския закон и никой, и нищо не може да ги отърве. Друг "експерт" пък твърди, че при наличието на пари престъпниците щели да си живеят добре в самостоятелни килии. Съществува също така възможността те да получат доживотни присъди, което отново щяло да ги отърве от затворническото възмездие заради специалния режим с постоянно видеонаблюдение.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини