Лазаровден е

Днес е Лазаровден. В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. С Лазаровден започва подготовката за Великден.

В обредите на този ден участват девойки, които ще се омъжват, в песните има пожелания за стопаните, децата, животните, растенията и дори пчелите. Според традицията е изключително важно във всеки дом на празника да влязат лазарки. Важно за момите е да лазаруват, защото ако не участват в обредите, няма да се омъжат. Лазаровден или "Лазарица" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Лазаровден е един от най – хубавите български празници, защото е свързан с младостта, плодородието, пролетта и най-вече с любовтта. Празникътпродължава и на следващия ден – Цветница. На Цветница всяка от лазарките откъсва върбово клонче и му слага отличителен белег и го пуска по реката. Според поверието притежателката на клончето, което изпревари всички други ще се омъжи първа. Лазаруването е символ на преминаването на момичето от дете в мома и е традиция-еквивалент на коледуването при момчетата.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини