16 °C

На 9 април

193 г. — Септимий Север е обявен за римски император.

1387 г. — Османският владетел Мурад I превзема Солун.

1413 г. — Хенри V е коронован за крал на Англия.

1667 г. — В Париж се организира първата в света публична художествена изложба.

1865 г. — Американска гражданска война: Главнокомандващият войските на Конфедерацията генерал Робърт Лий се предава на командващия войските на Севера генерал Юлисис Грант.

1866 г. — В САЩ е приет Закон за гражданските права, който предоставя равни права на всички граждани на САЩ, с изключение на индианците.

1867 г. — Сенатът на САЩ ратифицира договор с Русия за покупката на Аляска.

1877 г. — Провежда се заседание на екзархийския синод, на което Панарет Пловдивски и Григорий Доростоло-Червенски предлагат на Антим I сам да се откаже от заемания пост.

1916 г. — Първата световна война: Германската армия започва третата си офанзива в битката при Вердюн.

1928 г. — В Турция Ислямът е обявен за официална религия.

1930 г. — В Ню Йорк е направена първата публична демонстрация на видеотелефона.

1937 г. — С каценето си в Лондон Камикадзе на фирмата Мицубиши става първият японски самолет, летял до Европа.

1940 г. — Втората световна война: Нацистка Германия започва Операция Везерюбунг, при която нахлува в Дания и Норвегия.

1945 г. — Заради участието си в заговор срещу Хитлер е екзекутиран германският адмирал Фридрих Канарис.

Боинг 737

1963 г. — Уинстън Чърчил става първият чужденец, получил званието почетен гражданин на САЩ.

1967 г. — Първият Боинг 737 извършва първия си полет.

1969 г. — Извършен е първият изпитателен полет на свръхзвуковия самолет Конкорд.

1970 г. — Пол Маккартни обявява официално разпадането на легендарната група Бийтълс.

1990 г. — Унгарският демократичен форум идва на власт в резултат на избори след 40 години комунистически режим.

1991 г. — Грузия обявява независимостта си от Съветския съюз и става втората република, откъснала се от управлението на Москва.

1992 г. — Консервативната партия на Джон Мейджър печели на изборите в Обединеното кралство.

2002 г. — Състои се погребението на Елизабет, кралицата-майка на Обединеното кралство в Уестминстърското абатство.

2003 г. — Война в Ирак (2003): Американските войски овладяват Багдад.

2005 г. — Чарлз (принц на Уелс), сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс.

2008 г. — Бившата югославска република Македония обявява, че ще постигне компромис с Гърция, като промени своето име на Република Нова Македония.

Празници:

Боливия - Ден на Конституцията

Грузия - Ден на възпоменанието и Ден на независимостта

Тунис - Ден на жертвите

Филипини - Ден на Храбростта

Финландия - Ден на фински език

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини