10 °C

Пари за спорт, пари за евротурове, пари за gsm-и, пари, пари, пари....

12 спортни клуба са кандидатствали за финансово подпомагане от община Асеновград. След като комисията, назначена със заповед на кмета Емил Караиванов, взе решение, че всички те отговарят на утвърдените правила и изисквания, бяха определени и конкретните суми. Готови са и проектодоговорите, които ще бъдат сключени между общината и съответния спортен клуб.

Средствата, за организиране на спорт в селата за т.г. са в размер на 7000 лв. Разпределението е на база брой население по настоящ адрес в населени места с над 200 души.

Бачково                               - 200 лв.

Боянци                                - 800 лв.

Долнослав                           - 200 лв.

Златовръх                           - 300 лв.

Избегли                               - 500 лв.

Нови извор                          - 200 лв.

Козаново                             - 300 лв.

Конуш                                 - 400 лв.

Леново                                - 200 лв.

Мулдава                              - 700 лв.

Нареченски бани                 - 500 лв.

Новаково                            - 200 лв.

Патриарх Евтимово              - 300 лв.

Стоево                                - 400 лв.

Тополово                            -1400 лв.

Червен                                -  400 лв.

Средствата ще  се използват от кметовете на села за предварително заявени спортни прояви в община Асеновград.

14000 лв. ще си резпраделят 9 отбора в А и Б областни футболни групи-сезон 2011 - 2012.

ФК  "Сокол-Ф" - Долни Воден       - 3400 лв.             

ФК  "Гоце Делчев" - Горни Воден  - 1500 лв.             

ФК  "Тополово"                           - 1300лв.              

ФК  "Тракия 2008" - Нови Извор   - 1300 лв.             

ФК  "Космос-Боянци"                    - 1300 лв.             

ФК  "Чайка-Конуш"                      - 1300 лв.             

ФК  "Спартак 2008" - Избегли      - 1300 лв.             

ФК  "Рафо-спорт" - Стоево           - 1300 лв.             

ФК  "Младост" - Златовръх            - 1300 лв.             

Достатъчни ли са тези средства се питат мнозина, които претендират, че имат представа от това колко средства реално са нужни за издръжката на тим, играещ в областна група. "Един отбор има доста разходи по футболна среща - съдийската тройка и делегата са 140 лева, разходи по медицинско лице, кортаджия, охрана и ако трябва и да храниш футболистите, а ти ги храниш, ако са гостуващи, също и пътните...Като нищо и 5000 лв. може да не им стигнат, а какво остава за смешните суми от по 1300 - 1500 лв.", коментират запознати с материята.

Темата е и сред най-обсъжданите и в асеновградските Фейсбук групи. Има както подръжници и одобряващи, така и яростни критикари. Често за сравнение за какво и какви суми се отделят от месната хазна се дават станалите вече прословути телефони Самсунг Галакси, с които се снабдиха не отдавна всичките 33 общински съветници. Споменава се и за тяхна предстояща ексурзия до Виена. По думите на представящи се за добре осведомени членове на FB групите старейшините са получили на имейлите си покани за включване в тур до австрийската столица. В писмата, идващи от електронния адрес на председателя Светозар Шуманов, на съветниците е била предложена екскурзия на цена 400 евро на човек, от които обаче те трябвало да заплатят едва половината сума. "Останалата явно ще е за наша сметка", не крият раздразнението по-емоционалните станимаклии.

Що се отнася до въпросите защо някои спортни клубове липсват от горния списък, от общината припомниха, че според правилата и критериите не се подпомагат клубове, на които са отдадени за ползване стопански обекти, приходите от които остават за тях, както и тези, които са си осигурили дългосрочна издръжка от спонсори. Не се дава финансова помжщ и на спортни клубове, получили пряко финансиране от местния бюджет за 2012 г., а също и на тези, които са регистрирани като търговски дружества или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза.

Общо за спорт и подпомагане на клубовете в тазгодишния бюджет са отделени 265 000 лв. като от тях  70 000 ще бъдат дадени на всички спортни клубове за участие в държавни първенства. Спортът в селата ще бъде финансиран с 35 000 лв. /7000 лв. за селата + 2 х 21 000 лв. за ФК/. През 2011 г. за спорт в бюджета бяха заделени 216 000 лв.

Въпреки критиките, че парите са недостатъчно или неправилно разпределени, и в интерес на истината ще отбележим, че за първи път изобщо в бюджета за спортни дейности се отпускат суми за развитие на спорта в селата, в които няма регистрирани футболни клубове (въпросните 7 000 лева). Същевременно отборите от областната футболна група получават по-високи суми, от отпусканите им до момента на сезон.

За да сме напълно точни, ще споменем и още няколко числа, които макар да нямат нищо общо със спорта, поне на пръв поглед, жарко вълнуват именно тези, които коментират разпределението на парите за клубовете. 

Бюджет за издръжка на ОбС:           

      2012 г.                     2011 г.

289 260 лв.           260 216 лв./при отчета 256 334 лв./

Представителни разходи на ОбС: 

    2012 г.                     2011 г.

15 000 лв              12 000 лв.
Представителни разходи на ОбА:

    2012 г.                     2011 г.
18 000 лв.              18 000 лв.
§ 10-20 "Външни услуги", на който скоро се позова г-н Светозар Шуманов, отговаряйки на въпроса как е бил заплатен предизвикалия толкова разгорещени спорове семинар на асеновградските съветници във Велинград, в бюджета за 2012 г. е 40 000 лв. За 2011 г. същият параграф е бил в размер на 28 000 лв. В параграфа, касаещ командировките, за 2012 г. са записани по 10 000 лв. за страната и още 10 000 за служебни пътувания в чужбина. В бюджет`2011 сумите за тях са били съответно 2 000 лв. за вътрешни и 5 000 лв. за външни командировки.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини