16 °C

Пари за спорт, пари за евротурове, пари за gsm-и, пари, пари, пари....

12 спортни клуба са кандидатствали за финансово подпомагане от община Асеновград. След като комисията, назначена със заповед на кмета Емил Караиванов, взе решение, че всички те отговарят на утвърдените правила и изисквания, бяха определени и конкретните суми. Готови са и проектодоговорите, които ще бъдат сключени между общината и съответния спортен клуб.

Средствата, за организиране на спорт в селата за т.г. са в размер на 7000 лв. Разпределението е на база брой население по настоящ адрес в населени места с над 200 души.

Бачково                               - 200 лв.

Боянци                                - 800 лв.

Долнослав                           - 200 лв.

Златовръх                           - 300 лв.

Избегли                               - 500 лв.

Нови извор                          - 200 лв.

Козаново                             - 300 лв.

Конуш                                 - 400 лв.

Леново                                - 200 лв.

Мулдава                              - 700 лв.

Нареченски бани                 - 500 лв.

Новаково                            - 200 лв.

Патриарх Евтимово              - 300 лв.

Стоево                                - 400 лв.

Тополово                            -1400 лв.

Червен                                -  400 лв.

Средствата ще  се използват от кметовете на села за предварително заявени спортни прояви в община Асеновград.

14000 лв. ще си резпраделят 9 отбора в А и Б областни футболни групи-сезон 2011 - 2012.

ФК  "Сокол-Ф" - Долни Воден       - 3400 лв.             

ФК  "Гоце Делчев" - Горни Воден  - 1500 лв.             

ФК  "Тополово"                           - 1300лв.              

ФК  "Тракия 2008" - Нови Извор   - 1300 лв.             

ФК  "Космос-Боянци"                    - 1300 лв.             

ФК  "Чайка-Конуш"                      - 1300 лв.             

ФК  "Спартак 2008" - Избегли      - 1300 лв.             

ФК  "Рафо-спорт" - Стоево           - 1300 лв.             

ФК  "Младост" - Златовръх            - 1300 лв.             

Достатъчни ли са тези средства се питат мнозина, които претендират, че имат представа от това колко средства реално са нужни за издръжката на тим, играещ в областна група. "Един отбор има доста разходи по футболна среща - съдийската тройка и делегата са 140 лева, разходи по медицинско лице, кортаджия, охрана и ако трябва и да храниш футболистите, а ти ги храниш, ако са гостуващи, също и пътните...Като нищо и 5000 лв. може да не им стигнат, а какво остава за смешните суми от по 1300 - 1500 лв.", коментират запознати с материята.

Темата е и сред най-обсъжданите и в асеновградските Фейсбук групи. Има както подръжници и одобряващи, така и яростни критикари. Често за сравнение за какво и какви суми се отделят от месната хазна се дават станалите вече прословути телефони Самсунг Галакси, с които се снабдиха не отдавна всичките 33 общински съветници. Споменава се и за тяхна предстояща ексурзия до Виена. По думите на представящи се за добре осведомени членове на FB групите старейшините са получили на имейлите си покани за включване в тур до австрийската столица. В писмата, идващи от електронния адрес на председателя Светозар Шуманов, на съветниците е била предложена екскурзия на цена 400 евро на човек, от които обаче те трябвало да заплатят едва половината сума. "Останалата явно ще е за наша сметка", не крият раздразнението по-емоционалните станимаклии.

Що се отнася до въпросите защо някои спортни клубове липсват от горния списък, от общината припомниха, че според правилата и критериите не се подпомагат клубове, на които са отдадени за ползване стопански обекти, приходите от които остават за тях, както и тези, които са си осигурили дългосрочна издръжка от спонсори. Не се дава финансова помжщ и на спортни клубове, получили пряко финансиране от местния бюджет за 2012 г., а също и на тези, които са регистрирани като търговски дружества или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза.

Общо за спорт и подпомагане на клубовете в тазгодишния бюджет са отделени 265 000 лв. като от тях  70 000 ще бъдат дадени на всички спортни клубове за участие в държавни първенства. Спортът в селата ще бъде финансиран с 35 000 лв. /7000 лв. за селата + 2 х 21 000 лв. за ФК/. През 2011 г. за спорт в бюджета бяха заделени 216 000 лв.

Въпреки критиките, че парите са недостатъчно или неправилно разпределени, и в интерес на истината ще отбележим, че за първи път изобщо в бюджета за спортни дейности се отпускат суми за развитие на спорта в селата, в които няма регистрирани футболни клубове (въпросните 7 000 лева). Същевременно отборите от областната футболна група получават по-високи суми, от отпусканите им до момента на сезон.

За да сме напълно точни, ще споменем и още няколко числа, които макар да нямат нищо общо със спорта, поне на пръв поглед, жарко вълнуват именно тези, които коментират разпределението на парите за клубовете. 

Бюджет за издръжка на ОбС:           

      2012 г.                     2011 г.

289 260 лв.           260 216 лв./при отчета 256 334 лв./

Представителни разходи на ОбС: 

    2012 г.                     2011 г.

15 000 лв              12 000 лв.
Представителни разходи на ОбА:

    2012 г.                     2011 г.
18 000 лв.              18 000 лв.
§ 10-20 "Външни услуги", на който скоро се позова г-н Светозар Шуманов, отговаряйки на въпроса как е бил заплатен предизвикалия толкова разгорещени спорове семинар на асеновградските съветници във Велинград, в бюджета за 2012 г. е 40 000 лв. За 2011 г. същият параграф е бил в размер на 28 000 лв. В параграфа, касаещ командировките, за 2012 г. са записани по 10 000 лв. за страната и още 10 000 за служебни пътувания в чужбина. В бюджет`2011 сумите за тях са били съответно 2 000 лв. за вътрешни и 5 000 лв. за външни командировки.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини