Асеновград с повече население от 9 областни центъра

Може и да сме провинция, на доста "централна" в сравнение с други. Асеновградчани с основание могат да твърдят това, съдейки по последните актуализирани данни за населените места в страната към началото на годината.

Макар и да не е областен център, което го лишава от някои превилегии /най-общо казано/, от евентуално по-голям брой работни места, от интерес от страна на определени инвеститори и т.н. Асеновград все пак се нарежда сред най-големите градове в страната. Заедно с Казанлък /51 616 души/ Асеновград, със своите 50 590 жители, заема първо място сред необластните градове в България. И ако това се знае не от днес и вчера, то информацията, че е по-населен дори от 9 областни центъра научаваме сега. Това съответно са Видин, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра, Смолян и Търговище. В нито един от тях населението не минава 50 000 души. Към 31 декември 2011-та в Ловеч е имало 36 200 мъже, жени и деца, в Разград 33 416, а в Силистра 35 230. Най-драстично е положението със Смолян, където населението в града е едва 30 313. Такива са сухите числа. Изводите оставяме на социолозите, но и всеки от нас би могъл да да си направи свои лични.

На фона на тази информация, ето още малко актуални данни от НСИ за доизясняване на настоящата демографска картина в бг градовете:

- Враца и Габрово са по-населени от Асеновград едва с по 8-9 хиляди души повече

- Асеновград е най-големият град в Пловдивска област /след центъра Пловдив/, следван от Карлово и Раковски. Най-малки са Брезово и Садово

- Сред другите по-големи необластни градове в страната са Димитровград - 39 878,  Горна Оряховица - 34 369, Дупница - 33 205 и Карлово - 30 523

Справката в Националния регистър на населените места сочи, че към края на миналата година градското население в Пловдив е било 338 184. За сравнение населението на морската столица към същата дата е било 334 781.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини