Горката Франция в горкия Асеновград

От плакатите на "Горката Франция" продължават да ни се усмихват петте родни театрални звезди. За съжаление, твърде вероятно, досегът на асеновградчани с тях ще е единствено този.До септември. Евентуално.

В пълен фарс се превърна очакваното гостуване на "Горката на Франция" в Асеновград. Обявен още преди около седмица спектакълът, който трябваше да се играе на сцената на читалище "Родолюбие", не се състоя. И не само, че не се състоя, ами се оказа, че всъщност звездите изобщо не са си направили труда да дойдат от София. На всичкото отгоре никой не беше предупредил зрителите, закупили вече билети за по 8 и 10 лв. И съответно вчера вечерта те пристигаха един след друг в читалището в пълно невидение, усмихнати, с настроение, някои носеха и букети за любимите си актьори.

"Толкова много хора се събрахме и всички бяхме страшно разочаровани, че едно културно мероприятие да има този месец, след изсипалите се културни мероприятия по време на майските празници, и то да не се състои. Защото господа софиянците са прекалено комерсиално настроени и мижавите пари от нашия малък град не са им достатъчни", гневно споделя възрастна дама, която потърси AsenovgradNet, за да изрази своето разочарование. По думите й неочакваният развой на събитията се дължал не на друго, а именно на факта, че актьорите се поинтересували по-рано този месец колко са продадените до момента билети. От читалището им отговорили, че от 600 места в залата, порадени били 200, но се очаквало организираното закупуване на още около 200 билета, а и в самия ден на представлението със сигурност ще има хора, които ще решат в последния момент, че им се ходи на театър, както често се случва. Но и това не разубедило актьорския състав.

"Е, как можеше за "Благородния испанец" билетите да бяха по 5 лева и да има две представления, а на всичкото отгоре актьорите да бяха двойно повече, а тези от "Горката Франция" да искат двойно повече пари и накрая дори да решат, че не им се разхожда до провинцията за някаква си смешна, според тях, сума", разпалено коментира госпожата и продъжава разказа си: "Вярно, общината плати тогава двете представления, защото беше празникът на града, но това какво променя? Даже май не общината, а фирма някаква подари "Испанеца" и "Сега или никога" на асеновградчани. Какво е това отношение? Бива ли такова нещо? При това разбрах, че хората от читалището са се опитали да направят всичко по силите си, за да не се налага да връщат пари за купените вече билети. На всичкото отгоре са били приготвили подаръци за трупата, но видиш ли за тях - столичните артисти от "Горката Франция", тези неща се оказали абсолютно маловажни. Защото те са от "голямото добро утро". Всички, които преживяхме тази унизителна случка, се чувстваме обидени на Катерина Евро, на сина й Александър Кадиев, на Сашо Дойнов, на Фахрадин Фахрединов, които се отнесоха така пренебрежително и неуважително към нас - асеновградчани. Вероятно за тях сме някакви си провинциалисти, които не могат да си ги "позволят". Накрая разбрахме, че представление в Асеновград можело и да има евентуално чак през септември. Но и това не било много сигурно. Има обаче и друго нещо. Питам аз – защо бе, скъпи съграждани, когато билетите бяха безплатни се изтрепвахте и взимахте билети на килограм (става дума за "Сега или никога" и "Благородният испанец", които се играха по време на Майските културни празници, като билетите бяха платени от общината и от фирма), а сега ви е такава мъка да бръкнете и да платите 8 или 10 лева лични пари? Чух едно момиче да коментира точно това пред читалището, докато се суетяхме в невидение какво се случва. Жалко за асеновградчани, каза девойчето, че толкова малко хора идват на театър, как искат тогава да има преставление. И сигурно е право момичето...

Казвам ви бяхме наистина жалка картина - стояхме пред читалището, оглеждахме се един друг и не вярвахме, че това, което ни се случва е истина. Стояхме до последно с надеждата да не сме разбрали нещо правилно, да сме се объркали, да сме недочули, дори мислихме дали пък не е шега някаква. Но не беше...", на един дъх разказа своето и на още стотици асеновградчани преживяване госпожата. В крайна сметката...горкият Асеновград, заключи натъжена тя.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини